Svartkonstbok Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder svartkonstbok, varianter, uttal och böjningar av svartkonstbok

Svartkonstbok synonym, annat ord för svartkonstbok, vad betyder svartkonstbok, förklaring, uttal och böjningar av svartkonstbok.

Vad betyder och hur uttalas svartkonstbok

Svartkonstbok uttalas svart|konst|bok och är ett substantiv, böjs som ¹bok.

Ordformer av svartkonstbok

Singular

svartkonstbok
obestämd grundform
svartkonstboks
obestämd genitiv
svartkonstboken
bestämd grundform
svartkonstbokens
bestämd genitiv

Plural

svartkonstböcker
obestämd grundform
svartkonstböckers
obestämd genitiv
svartkonstböckerna
bestämd grundform
svartkonstböckernas
bestämd genitiv

Svartkonstbok är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet svartkonstbok

  1. Sagan om Faust utbildade sig nu raskt, och redan 1587 utkom den första folkboken om honom, Historia von dr. Johann Fausten, genom vilken han framstod som den typiske svartkonstnären, den lärde trollkarlen. Nya utökade upplagor utgavs i rask följd, och sagan och folkboken spridde sig även till utlandet, så småningom till Sverige, där man ännu på 1800-talet i Östergötland berättade en variant av historien vari en "med kedjor fastlåst" svartkonstbok förlagd till Linköpings bibliotek spelar en roll. En mängd stoff från äldre historier om mager eller trollkonstnärer förenades tidigt med Faustsagan, och vissa motiv däri kan man följa t. o. m. till förkristen tid. Åtskilliga "svartkonstböcker" för också tillbaka till Faust. Kunskapstörsten och begäret att genom hemliga medel förstå världssammanhanget blev alltmer huvuddraget i framställningen av Faust. En bearbetare av folkboken gav sagan en specifikt antikatolsk tendens, och denna behölls i de senare folkböckerna. (källa)
  2. Gottskálk grimmi Nikulásson, Gottskalk Nikulausson den Grymme, född 1469, död 1520, var biskop i Hólar på Island från 1496 till 1520. Han är känd som författaren till svartkonstboken Rauðskinna. (källa)
  3. Eriksson har studerat och skrivit om shamanism sedan början av 1980-talet med inriktning på nordisk och samisk shamanism. Han har gjort omfattande fältstudier bland samer i norra Sverige och Norge sedan mitten av 1980-talet och på 2000-talet även bland navajo-indianer i sydvästra USA. Det har resulterat i ett flertal böcker, till exempel Var tids noaidi, Samisk shamanism, Blodstämmare och handpåläggare, Navajo - Att tänka och vandra i skönhet, Drömtid visdom paradox, Sejd, Runmagi och shamanism, Atrid Grimssons Svartkonstbok, Naturens återkomst, Eddans dolda visdom, Heligt landskap, Drömtiden knackar på: Om synkronicitet, arketyper och talmagi, Oändlighetens aktiva sida: Castaneda och shamanismen samt Esoterisk shamanism: En kosmisk magi. (källa)
  4. Folkminnen från Skytts härad (1. Sagor, ordspråk, ordstäv och talesätt, 2. Svartkonstbok och annan folkmedicinsk vidskepelse från Skytts härad i Skåne, 3. Gåtor från Skytts härad i Skåne, 1915). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.