Sydgräns Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sydgräns, varianter, uttal och böjningar av sydgräns

Sydgräns synonym, annat ord för sydgräns, vad betyder sydgräns, förklaring, uttal och böjningar av sydgräns.

Vad betyder och hur uttalas sydgräns

Sydgräns uttalas syd|gräns och är ett substantiv.

Ordformer av sydgräns

Singular

sydgräns
obestämd grundform
sydgräns
obestämd genitiv
sydgränsen
bestämd grundform
sydgränsens
bestämd genitiv

Plural

sydgränser
obestämd grundform
sydgränsers
obestämd genitiv
sydgränserna
bestämd grundform
sydgränsernas
bestämd genitiv

Sydgräns är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sydgräns

  1. Havsbraxen finns i Atlanten med en nordgräns från Nova Scotia till mellersta Norge och en sydgräns i norra halvan från Bermuda till Västafrika. Dessutom finns den i ett sydligt bälte i Sydatlanten, Indiska oceanen och södra Stilla havet från sydvästra Sydamerika via Sydafrika, södra Australien och Nya Zeeland till mellersta Chiles kust. (källa)
  2. Hälsingemålen eller hälsingskan har gemensamma drag med såväl norrländska mål, norska som sveamål. Grovt sett räknas dialekterna i den södra halvan av Hälsingland ofta till de uppsvenska sveamålen och norra Hälsingland till de norrländska målen. En alternativ gräns mellan dessa båda dialektområden följer Hälsinglands nordgräns mot Medelpad, och en äldre gränsdragning Hälsinglands sydgräns mot Gästrikland. (källa)
  3. Långbensgrodan finns främst i Central- och Östeuropa med västgräns i Frankrike, östgräns i Rumänien och Bulgarien och sydgräns i Italien och Grekland. I Europa finns den sällsynt också i nordligaste Spanien och sydligaste Skandinavien. Den finns också i norra Turkiet. (källa)
  4. Nissögat finns i Europa med västgräns i Storbritannien (East Anglia), nordgräns i södra Norge, mellersta Sverige och södra Finland, östgräns i Ryssland och Kazakstan, samt sydgräns i Spanien (endast längst i norr, i Pyreneerna) och Ukraina. (källa)
  5. Tidigare hade rödvingetrasten en mer nordlig utbredning i Sverige (mest i Norrland och på Gotland), men vid 1800-talets mitt etablerade den sig söderut i landet. Under 1900-talets början gick artens sydgräns genom Värmland, centrala Dalarna och Hälsingland. I delar av södra Sverige saknas den dock idag. Den är den minsta fågeln i familjen trastar som häckar i Sverige. (källa)
  6. Svir (ry. Свирь, Svir, fi. Syväri, veps. Süvär) är en 224 km lång flod i västra Ryssland. Den rinner från Onega till Europas största insjö Ladoga. Floden kan även betraktas som östra Karelens sydgräns och den ingår även som en del av vattenleden Sankt Petersburg-Moskva. Svir är den största floden som rinner till Ladoga. Ladoga avvattnas i sin tur av Neva. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.