Vad betyder och hur uttalas symfoniker
Symfoniker uttalas sym|fon|ik|er [-få´-] -n; pl. symfoniker.
Ordformer och varianter av symfoniker
Singular
- symfoniker
- obestämd grundform
- symfonikers
- obestämd genitiv
- symfonikern
- bestämd grundform
- symfonikerns
- bestämd genitiv
Plural
- symfoniker
- obestämd grundform
- symfonikers
- obestämd genitiv
- symfonikerna
- bestämd grundform
- symfonikernas
- bestämd genitiv
Symfoniker är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet symfoniker
Efter ett besök i USA 1922 använde han jazzrytmer och drog på sig kritik för ettriga klanger och "bruitism". Tiden verkade emellertid för Milhaud, som etablerade sig alltmer som ledamot av franska radiorådet och i rådgivande kommittén för de franska operascenerna samt från 1937 i högsta ledningen för musikkonservatoriet. Han var utomlands som pianist och dirigent och framförde sina egna verk i bland annat Ryssland, USA, Tyskland, Spanien, Portugal och Italien. Då Tyskland angrep Frankrike 1940 flydde han med hustrun till USA och blev föreläsare och lärare i komposition vid Mills College i Oakland, en tjänst som han uppehöll till 1971. Han utsågs även till professor vid Musikkonservatoriet i Paris 1947 och han undervisade där i komposition till 1972. På så sätt undervisade han samtidigt på två kontinenter och bland hans elever kan nämnas jazzmusikern Dave Brubeck, minimalisten Steve Reich, symfonikern Allan Pettersson och avantgardisterna Karlheinz Stockhausen, Larry Austin och Iannis Xenakis.
Sibelius var också aktiv som dirigent av sina egna verk. Några gånger gästade han orkesterföreningen i Göteborg, sedermera Göteborgs Symfoniker, där hans vän Wilhelm Stenhammar var dirigent. Han dirigerade även i Stockholm, bland annat uruppförandet av sin sjunde symfoni den 24 mars 1924.
Redan från grundandet av Gävle symfoniorkester 1912 hade frågan om ett separat konserthus debatterats i Gävle. Symfoniorkestern spelade i väntan på en lösning på Gävle teater, ett i flera avseenden bra operahus, men mindre lämpat för symfonisk musik och också i avsaknad av bra repetitionslokaler. År 1978 byggdes provisoriska övningslokaler på Norra Skolan, i kvarteret bredvid teatern, men först i början av 1990-talet tog diskussionerna om ett särskilt konserthus fart. Förslagen om var det nya huset borde byggas var många: Norra Skolan, på taket till Domus varuhus vid Stortorget, på Alderholmen, på Slottstorget, i Kvarnparken och på platsen för Strömbadet. Vid sidan om diskussionerna om placering ifrågasattes också om konserthuset var ett "rikemansnöje" och "skrytbygge". Ytterst sällan kom frågan om symfonikernas arbetsmiljö eller symfoniorkesterns existens upp. Det hela gick till och med så långt att ett antal musiker i protest sade upp sig och flyttade till Norrköping 1994, där då Norrköpings konserthus färdigställts.
Medley, eller Medley GOLD, är en science fiction-serie av Lisa Medin, publicerad som seriefanzin. Den utkommer sporadiskt och är i grunden en shonenmangaparodi som använder kriget mellan musikstilarna som plattform. Huvudpersonen, Axel, är avlad av en synthare och en poppare, och på grund av detta kallar han sig synthpoppare, den kvinnliga protagonisten, Catherine Hayes (tillika potentiellt kärleksintresse) är däremot renblodig symfoniker och härstammar från den fascistiska erövrarnationen Symphonien, vilket leder till en hel del kulturkrockar och hätska debatter.
Larsson har intresserat sig för den svenske tonsättaren och symfonikern Allan Pettersson, och har varit ordförande i svenska Allan Pettersson-sällskapet. Han har anordnat seminariedagar med tonsättarens kammarmusik och sånger, medverkat i kompletta framföranden av "Sex Sånger" och "Barfotasånger", två uppmärksammade evenemang under Kulturhuvudstadsåret i Stockholm år 1998 och vid tonsättarens 100-årsjubileum år 2011, då också Duo Gelland framförde hela verket "Sju sonater för två violiner".
2004–08 var han ständig gäst vid Deutsches Nationaltheater Weimar med produktioner av Werther, Lady Macbeth från Mtsenskdistrikten och Tosca och våren 2010 dirigerade han nypremiären av Rosenkavaljeren vid operan i Köln (inklusive Dame Kiri Te Kanawas avskedsföreställningar). Vid Nobelprisutdelningen 2008 dirigerade Ringborg Kungliga Filharmonikerna, en orkester han gästat ett flertal gånger sedan 1996. 2009 debuterade han med Göteborgs Symfoniker, Sveriges nationalorkester.