Synhjälpmedel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder synhjälpmedel, varianter, uttal och böjningar av synhjälpmedel

Synhjälpmedel synonym, annat ord för synhjälpmedel, vad betyder synhjälpmedel, förklaring, uttal och böjningar av synhjälpmedel.

Vad betyder och hur uttalas synhjälpmedel

Synhjälpmedel uttalas syn|hjälp|medel och är ett substantiv.

Ordformer av synhjälpmedel

Singular

synhjälpmedel
obestämd grundform
synhjälpmedels
obestämd genitiv
synhjälpmedlet
bestämd grundform
synhjälpmedlets
bestämd genitiv

Plural

synhjälpmedel
obestämd grundform
synhjälpmedels
obestämd genitiv
synhjälpmedlen
bestämd grundform
synhjälpmedlens
bestämd genitiv

Synhjälpmedel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet synhjälpmedel

  1. Ledsyn innebär att man har tillräckligt god förmåga att se för att kunna orientera sig i sin omgivning. Den som drabbas av en allvarlig synnedsättning och inte söker hjälp i tid riskerar att endast ha ledsynen kvar till slut. Enbart ledsynen ger inte en särskilt god syn, utan den drabbade kan vara i behov av ett ökat stöd i form av till exempel synhjälpmedel eller hemtjänst. En person som har drabbats av en synskada men vars ledsyn fortfarande är relativt bra, kan ibland klara av att cykla, men kan ha desto svårare att delta i exempelvis bollspel. (källa)
  2. Begreppet ålderssynthet är rent praktiskt, då man inte kan sätta någon gräns när ålderssyntheten börjar från biologisk synpunkt, eftersom linsförändringarna pågår hela livet. I praktiken börjar ålderssyntheten när besvären blir så stora att man behöver använda synhjälpmedel för att se på nära håll. Det översynta ögat är mer beroende av en extra närkorrektion än det närsynta, som ofta till att börja med klarar av att se på nära håll om man avlägsnar synhjälpmedlet för avståndsseende. (källa)
  3. En optiker är i Sverige sedan hösten 1994 en högskoleutbildad person med legitimation från Socialstyrelsen. Personen undersöker ögon- och synfunktion, och ordinerar synhjälpmedel, som glasögon och kontaktlinser som ska kompensera synfel beroende på funktions- eller brytningsfel, samt kan vid behov remittera vidare till läkare. Genom legitimationen tillhör optiker hälso- och sjukvården, och är skyldig att lyda Socialstyrelsens särskilda författningar gällande optiker. Titeln optiker är sedan 2006 en skyddad yrkestitel. (källa)
  4. Optometri är läran om synfel, korrektionsglas och synhjälpmedel. Optiker och ortoptister är kunniga i ämnet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.