Vad betyder och hur uttalas synnedsättning
Synnedsättning uttalas syn|ned|sätt|ning.
Ordformer och varianter av synnedsättning
Singular
- synnedsättning
- obestämd grundform
- synnedsättnings
- obestämd genitiv
- synnedsättningen
- bestämd grundform
- synnedsättningens
- bestämd genitiv
Plural
- synnedsättningar
- obestämd grundform
- synnedsättningars
- obestämd genitiv
- synnedsättningarna
- bestämd grundform
- synnedsättningarnas
- bestämd genitiv
Synnedsättning är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet synnedsättning
Vid glaukom är oftast trycket i ögat förhöjt. Vid den vanligaste formen, kroniskt öppenvinkelglaukom, vet man att trycksänkning förbättrar prognosen, men sambandet mellan tryck och skadan på näthinnan är fortfarande oklart. Vid den mer ovanliga formen akut trångvinkelglaukom är vinkeln mellan iris och hornhinna så liten att de kan lägga sig mot varandra, varvid avflödet helt blockeras, och trycket stiger kraftigt, vilket ger smärta och synnedsättning, ett tillstånd som fordrar akut behandling.
Ledsyn innebär att man har tillräckligt god förmåga att se för att kunna orientera sig i sin omgivning. Den som drabbas av en allvarlig synnedsättning och inte söker hjälp i tid riskerar att endast ha ledsynen kvar till slut. Enbart ledsynen ger inte en särskilt god syn, utan den drabbade kan vara i behov av ett ökat stöd i form av till exempel synhjälpmedel eller hemtjänst. En person som har drabbats av en synskada men vars ledsyn fortfarande är relativt bra, kan ibland klara av att cykla, men kan ha desto svårare att delta i exempelvis bollspel.
Specialskola är i Sverige en skolform som framförallt riktar sig mot elever som är döva eller har hörselnedsättning. Specialskolan kan även rikta sig till elever med grav språkstörning eller synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättning.