Syntes Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder syntes, varianter, uttal och böjningar av syntes

Syntes synonym, annat ord för syntes, vad betyder syntes, förklaring, uttal och böjningar av syntes.

Vad betyder och hur uttalas syntes

Syntes uttalas syn|tes [-e´s] och är ett substantiv -en -er.

Syntes betyder:

Ordformer av syntes

Singular

syntes
obestämd grundform
syntes
obestämd genitiv
syntesen
bestämd grundform
syntesens
bestämd genitiv

Plural

synteser
obestämd grundform
syntesers
obestämd genitiv
synteserna
bestämd grundform
syntesernas
bestämd genitiv

Syntes är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Syntes på Engelska

  • synthesis

Hur används ordet syntes

  1. När reguljära tv-sändningar inleddes i Europa under 1950-talet bestod presentationen av tv-program av en programpresentatör som syntes i bild. Bakom sig brukade programpresentatörer ha en belyst skärm eller en ridå. Ibland kunde även kanalens logotyp ses bakom hallåan. Övriga presentationselement som var vanligt förekommande var klockor, någon slags kanal-ID och skyltar. Skyltar och kanal-ID framställdes genom att man filmade skyltar eller använde stillbilder ur programmen. Klockor, och ibland även kanal-ID, genererades ofta genom mekaniska modeller som filmades. Kanal-ID kunde ibland ackompanjeras av en fanfar, och vissa kanaler skapade animerade kanalidentiteter. (källa)
  2. Helgdagsfrid inleddes i äldre tider genom att helgmålsringningen markerade sabbatens inträde. Sabbaten skulle hållas i helgd och det var strängt förbjudet att ägna sig åt söndagsarbete. Det inpräntades med hjälp av katekesen, och återfanns även i lagen. Om någon överträdde bestämmelserna genom att utföra arbete utgick böter. Många arbetade ändå inomhus där det inte syntes. Även många fattiga arbetade under helgen, eftersom de resten av veckan arbetade åt andra. Många europeiska länder, särskilt där kristendomen står starkt, har fortfarande lagar om helgdagsfrid, även om de ofta inte tillämpas särskilt strikt av myndigheterna. Sådana lagar finns bl.a. i Tyskland, Norge, Österrike, Schweiz, Polen och, tills 2017, Grekland. (källa)
  3. Hellenismen är den tidsepok i antikens historia som börjar med Alexander den stores död 323 f.Kr. och slutar cirka 30 f.Kr. Under denna period kom sociala och kulturella mönster som utvecklats ur grekiska traditioner att dominera stora delar av Medelhavsområdet och nuvarande Iran, Irak och Afghanistan. Religionen och kulturen präglades av en syntes av grekiskt och orientaliskt. Efter Alexanders död delades hans rike i flera, som ibland kallas de hellenistiska rikena. Kulturellt hade hellenismen stor betydelse även i det romerska riket. (källa)
  4. "Glansen i hans rustning var så stark, att solens sken syntes svagare." (företrädande). (källa)
  5. Jaguaren finns i Nord-, Central- och Sydamerika, från sydligaste USA till norra Argentina. De största jaguarerna finns i Mato Grosso i Brasilien. I historisk tid fanns de till och med i sydvästra Nordamerika, men de blev med människans utbredning allt mer sällsynta på 1960/1970-talet då cirka 18 000 djur dödades på grund av sin vackra päls (källa?). I september 2012 syntes dock en jaguar i Arizona (sydost om Tuscon) där det nu tros möjligtvis finnas en mindre grupp jaguarer. (källa)
  6. Uttrycket fattiglapp kommer från klädvård. Om det inte fanns något material kvar att ta ifrån i ursprungsplagget, och ett annat tyg användes istället, så syntes lappen och lagningen tydligt. Därför kallades lappen för en fattiglapp. (källa)
  7. Idag används kromatografi i många olika delar av kemin, både för att undersöka vilka ämnen som finns i en blandning (analytisk kromatografi) och för att isolera fram större mängder av ett eller flera ämnen som ett led i en organisk syntes eller en biokemisk separationsprocess (preparativ kromatografi). Flera kromatografiska metoder kan, med vissa anpassningar, användas i båda syftena. Preparativ kromatografi har blivit allt viktigare för läkemedelstillverkning, till exempel för att separera proteiner som insulin delas in i skiktmetoder, främst papperskromatografi och tunnskiktskromatografi, och kolonnmetoder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.