Vad betyder och hur uttalas sägenmotiv
Sägenmotiv uttalas sägen|mot|iv.
Ordformer och varianter av sägenmotiv
Singular
- sägenmotiv
- obestämd grundform
- sägenmotivs
- obestämd genitiv
- sägenmotivet
- bestämd grundform
- sägenmotivets
- bestämd genitiv
Plural
- sägenmotiv
- obestämd grundform
- sägenmotivs
- obestämd genitiv
- sägenmotiven
- bestämd grundform
- sägenmotivens
- bestämd genitiv
Sägenmotiv är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet sägenmotiv
Enligt de samiska sägnerna plundrade tjuderna förråd, brände ned kåtor och slog ihjäl människor. För att försvara sig mot dessa stråtrövare använde samerna list. Enligt Ernst Manker är det vanligaste sägenmotivet att en grupp tjuder tagit en same till fånga och tvingar denne att visa vägen till vistet. Han ser då till att det hela drar ut på tiden så att det hinner bli mörkt. Därefter leder vägvisaren tjuderna fram till ett brant stup, tänder ett bloss och skidar i förväg, varefter han kastar blosset utför stupet så att tjuderna följer efter. Det finns flera röda klippor som enligt traditionen fått sin färg av de krossade tjudernas blod. Samerna berättar samma typ av sägner om karelare och ryssar. Sägentemat om den tillfångatagne samen användes i filmen Vägvisaren.
Ett annat sägenmotiv är sägnen om den i berget levande hjälten eller hären, som en gång skall rädda landet från undergång eller kristenheten från turkarna. Sägnen påträffas i många i länder, i Sverige finns sägnen om riddarna i Ålleberg, i Danmark Holger danske, i Tyskland Karl den store eller Fredrik Barbarossa, i Wales Kung Artur, i Irland-Skottland Finn med flera.
Hundkungen, sägenmotiv i nordisk mytologi.