Säkerhetsintresse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder säkerhetsintresse, varianter, uttal och böjningar av säkerhetsintresse

Säkerhetsintresse synonym, annat ord för säkerhetsintresse, vad betyder säkerhetsintresse, förklaring, uttal och böjningar av säkerhetsintresse.

Vad betyder och hur uttalas säkerhetsintresse

Säkerhetsintresse uttalas säker|hets|intr|esse och är ett substantiv.

Säkerhetsintresse betyder:

Ordformer av säkerhetsintresse

Singular

säkerhetsintresse
obestämd grundform
säkerhetsintresses
obestämd genitiv
säkerhetsintresset
bestämd grundform
säkerhetsintressets
bestämd genitiv

Plural

säkerhetsintressen
obestämd grundform
säkerhetsintressens
obestämd genitiv
säkerhetsintressena
bestämd grundform
säkerhetsintressenas
bestämd genitiv

Säkerhetsintresse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet säkerhetsintresse

  1. Advokaten Mark Lane, som redan tidigt ifrågasatt bilden av Oswald som den ensamme mördaren, publicerade 1966 boken Rush to Judgement, i vilken han hävdade att skott även avlossats framifrån från "the grassy knoll", den gräsbeklädda kullen snett till höger framför bilens färdriktning. Samma år kritiserade journalisten Jay Epstein Warrenkommissionen för att ha arbetat under hård press för att snabbt bli klar och även att "tillvarata nationella säkerhetsintressen". Snart framlades även annan kritik, där Sylvia Meager kunde visa på utelämnanden, direkta felaktigheter, motsägelser och förbiseenden i kommissionens arbete. Josiah Thompson fick tillgång till vad som hävdas var tidningen Life's inköpta original av Zapruderfilmen, och hävdade att det rörde sig om tre skyttar, där den som dödade presidenten befann sig på kullen. Distriktsåklagaren Jim Garrison i New Orleans väckte åtal mot Clay Shaw för attentatet, men misslyckades fullständigt och drog därigenom ett löjets skimmer över konspirationsteorierna för en tid framöver. (källa)
  2. Den första filmen som handlar om ondskefulla invadörer från rymden, rymdvarelser som dessutom kan ta över människornas vilja, kom dock redan 1945, nämligen The Purple Monster Strikes av Spencer Gordon Bennett, i 15 avsnitt. Efter att piloten Kenneth Arnold i juni 1947 rapporterat att han under en flygning observerat flygande föremål som han beskrev som "tefatsliknande" fick berättelser om besökande rymdvarelser ett uppsving. 1951 kom två filmer som behandlade ämnet på ett, enligt Holmberg, vuxet sätt: Mannen från Mars (The Day the Earth Stood Still) och The Thing.Mannen från Mars, baserad på Harry Bates Farewell to the Master och i regi av Robert Wise, handlar om hur utomjordingar kräver att människorna på Jorden slutar upp med att vara så aggressiva.The Thing, baserad på John W. Campbells Who Goes There? och i regi av Christian Nyby, handlar om en expedition som i Arktis upptäcker ett rymdskepp och dess utomjordiska besättningsman. Expeditionens militärer ser varelsen som ett monster som skall dödas för allas säkerhet medan expeditionens forskare ser varelsen som unik och skyddsvärd trots att företaget att bevara den vid liv sätter expeditionsmedlemmarnas liv på spel. I USA rasade vid den tiden debatten om huruvida kärnvapen var militärens eller forskningens ansvar, så konflikten mellan forskningsintressen och militära säkerhetsintressen var vid den tiden högst aktuell. Holmberg hävdar att The Thing har setts som ett tidigt exempel på amerikansk skräck för kommunismen, uttryckt som film om ondskefulla monster. (källa)
  3. Redan i januari 1945 hade president Mannerheim börjat fundera på ett försvarsavtal mellan Finland och Sovjetunionen och statsminister Paasikivi stödde denna tanke. Men Sovjet hade kommit överens med övriga allierade att inte ingå några avtal med något besegrat land innan fredsavtal hade slutits. När detta hade skett väntade man i Moskva på att Finland skulle ta ett initiativ i frågan men då var Paasikivi inte längre intresserad eftersom man börjat få ekonomiskt bistånd av USA. Men i ett brev den 22 februari 1948 föreslog Stalin för Paasikivi att länderna skulle ingå ett avtal om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd. Paasikivi hävdade inför omvärlden att Sovjet hade legitima säkerhetsintressen att försvara och utgick från att Sovjet endast hade defensiva ambitioner och genom att gå Sovjet till mötes kunde Finlands självständighet säkras. Den 6 april 1948 undertecknades Fördrag om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd, VSB-fördraget. Fördraget skulle gälla i tio år och innebar att om någon försökte anfalla Sovjetunionen över Finlands territorium skulle Finland kunna be Sovjetunionen om militärt bistånd. Trots namnet var det inte fråga om ömsesidigt bistånd, Finland förbehöll sig rätten att vara neutral vid krig mellan andra stater. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.