Sälta synonym, annat ord för sälta, vad betyder sälta, förklaring, uttal och böjningar av sälta.
Hittade 2 varianter av ordet sälta:
Vad betyder och hur uttalas sälta
Sälta uttalas sälta och är ett substantiv -n sältor.
Sälta betyder:
- salthalt
- smak el. doft av salt
- saltäng
Ordformer av sälta
Singular
- sälta
- obestämd grundform
- sältas
- obestämd genitiv
- sältan
- bestämd grundform
- sältans
- bestämd genitiv
Plural
- sältor
- obestämd grundform
- sältors
- obestämd genitiv
- sältorna
- bestämd grundform
- sältornas
- bestämd genitiv
Sälta1 är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Vad betyder och hur uttalas sälta
Sälta uttalas sälta och är ett verb -de.
Sälta betyder:
Ordformer av sälta
Aktiv
- sälta
- infinitiv
- sältar
- presens
- sältade
- preteritum
- sältat
- supinum
- sältande
- presens particip
- sälta
- imperativ
Passiv
- sältas
- infinitiv
- sältas
- presens
- sältades
- preteritum
- sältats
- supinum
Perfekt particip
- sältad en
- ~ + subst.
- sältat ett
- ~ + subst.
- sältade den/det/de
- ~ + subst.
Sälta2 är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Andra språk
Sälta på Engelska
- salt, saltiness, salinity
Hur används ordet sälta
- Mjölken tempereras till 31°C, varefter löpe tillsätts. Ostmassan bryts och värms till minst 54°C. Efter pressning och saltning lagras osten minst 5 månader på granträ i fuktiga källare där den regelbundet vänds och tvättas med saltlag. Den färdiga produkten har tät textur eller små runda pipor (diameter cirka 5 mm), fetthalt om minst 49+ och vikt mellan 25 och 40 kg. Diametern är cirka 60 cm. Förutom sälta skall osten ha "fruktsmaker" (les goûts fruités) som uppstår genom kombinationen av mjölksyrejäsning och ytbehandling. Prima vara märks Gruyère AOP eller Gruyère Switzerland AOP. (källa)
- Isterband är en lättrökt, "grovkornig" korv, ofta med syrlig smak som kommer från syrning av mjölksyrebakterier. Många av de isterband som säljs i livsmedelsbutikerna är numera dock inte syrade på detta sätt utan innehåller istället någon tillsatt syra (exempelvis citronsyra). Isterband innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Kötthalten varierar från 25–60 %. Den förekommer i det svenska köket i olika varianter, bland annat som småländska isterband, och serveras stekt med exempelvis dillstuvad potatis och inlagda rödbetor. Isterband var förr i tiden, främst i södra Sverige, mycket populärt på julbord och smörgåsbord och förekommer än idag på julbordet. Västgötska isterband är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta. (källa)
- Kaliumklorid (KCl), är ett ämne som smakar salt och används vid matlagning i saltblandningar med mindre andel natriumklorid. Kaliumklorid har mindre sälta än natriumklorid och har också sämre konserverande effekt. Kaliumklorid har E-nummer E 508. (källa)
- Korrelationskoefficienten har ett värde mellan 1 och -1, där 0 anger inget samband, 1 anger maximalt positivt samband och -1 anger maximalt negativt samband. För att ta ett exempel, säg att vi vill uttrycka sambandet mellan rikedom och lycka, och att vi har lyckats mäta dessa företeelser i en numerisk skala. En stark positiv korrelation, till exempel 0,9, betyder då att ju rikare man är, desto lyckligare är man. Det kan även uttryckas omvänt, ju lyckligare man är, desto rikare är man. En stark negativ korrelation, som -0,9, betyder i stället att ju rikare man är, desto mindre lycklig är man. En korrelationskoefficient på eller nära 0 betyder att det inte finns någon korrelation mellan de två variablerna. Det kan ändå finnas ett samband, vilket kan exemplifieras med sambandet mellan smaklighet och sälta i mat. Om både mycket låga och höga värden på mängd salt ger låga värden på bedömd smak, medan värden däremellan ger höga värden på bedömd smak, finns ett icke-linjärt, eller "krökt", samband. Korrelationsvärdet skulle dock vara nära 0. I föregående exempel skulle detta gälla om både höga och låga värden på rikedom hade samband med höga värden på lycka. Det innebär att även om samband och korrelation ibland används som synonymer, så är egentligen korrelation en specialsituation av samband och bara användbar när det finns anledning att förutsätta ett linjärt samband, det vill säga "ju mer desto bättre" eller tvärt om. (källa)
- Marinbiologin täcker studiet av mikroskopiskt liv, som fytoplankton, till valar. En mycket stor andel av jordens varelser lever i vatten, och det marina ekosystemet är stort. Till marinbiologin hör å ena sidan forskningsfält som ichtyologi, fykologi, och evertebraters zoologi, och å andra att studera betingelser, som sälta, utsläpp, och hur vädret på land påverkar havet. Under senare tid har bioteknologin i hög grad fokuserat marina biomolekyler, särskilt proteiner, som används för till exempel framställning av medicin. (källa)
- Sojasås eller bara soja är en kryddsås som framställs av sojabönor som tillsammans med bland annat vete och salt fermenterats med hjälp av en svampkultur. Sojasås är mycket vanlig i östasiatisk matlagning (framför allt i Kina, Indonesien och Japan) men har sen 1970-talet blivit populär även i västvärlden. Sojasås finns i många olika varianter vad gäller färg och smak, och dessa varianter har olika användningsområden. Gemensamt är dock att de är någon nyans mellan brunt och svart och att de ger sälta åt maten. Alla sorter kan användas under matlagningen lika väl som bordskrydda. (källa)
- Grundsmak#Sälta – en av de fem grundsmakerna. (källa)
Phonetiskt närliggande ord