Vad betyder och hur uttalas särk
Särk uttalas särk -en -ar.
Särk betyder damlinne i ä. dräktskick och (vard.) nattlinne.
Ordformer och varianter av särk
Singular
- särk
- obestämd grundform
- särks
- obestämd genitiv
- särken
- bestämd grundform
- särkens
- bestämd genitiv
Plural
- särkar
- obestämd grundform
- särkars
- obestämd genitiv
- särkarna
- bestämd grundform
- särkarnas
- bestämd genitiv
Särk är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet särk
Till utseendet är hemulerna snarlika mumintroll men något smäckrare och längre. Alla hemuler, även de manliga, klär sig helst i klänning eller särk.
Den vikingatida hängselkjolen tillverkades av linne eller ylle och bars utanpå en särk tillsammans med parspännen.
Saracen kommer ifrån grekiskans sarakēnoí, Σαρακηνός, vilket allmänt ansetts komma från det arabiska ordet شرقيين (sharqiyyin, vilket betyder österlänningar. Härledningen till det arabiska ordet är emellertid tveksamt enligt Oxford English Dictionary. En av de tidigaste kända skriftliga källorna är Ptolemaios verk Geografike hyfegesis från 100-talet e.kr.. Han omnämner där folkgruppen Sarakenoi som befolkar nordvästra delen av Arabiska halvön och som han särskiljer från araberna. Ordet kan sen ha spridit sig till Västeuropa via Bysans och korsfararna Han beskriver dessutom "Sarakene" som en region i norra Sinai, namngiven efter staden Saraka på samma halvö. På fornsvenska och fornnordiska kallades området Särkland, vilket särskilt internationellt har härletts till samma grekiska rötter, men också antagits komma från fornnordiskans ord för silke, klädesplagget särk eller den khazariska staden Sarkel.
En särk är ett underplagg i linne, närmast lik en långärmad skjorta eller klänning. Under vikingatiden var särken ett plagg utan ärmar. En särk kunde även vara gjord av ylle, och inte nödvändigtvis ett underplagg. Under tidig medeltid blir särken ett rent kvinnoplagg, skjortan (skyrta) blev ett rent mansplagg, samtidigt blir båda underplagg i linne.