Vad betyder och hur uttalas säterjänta
Säterjänta uttalas säter|jänta.
Ordformer och varianter av säterjänta
Singular
- säterjänta
- obestämd grundform
- säterjäntas
- obestämd genitiv
- säterjäntan
- bestämd grundform
- säterjäntans
- bestämd genitiv
Plural
- säterjäntor
- obestämd grundform
- säterjäntors
- obestämd genitiv
- säterjäntorna
- bestämd grundform
- säterjäntornas
- bestämd genitiv
Säterjänta är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet säterjänta
Säterjäntans söndag (Sæterjentens søndag) är en sång av Ole Bull med text av Jørgen Moe. Stycket skildrar en ung säterjänta, fäbodstinta, som skall stanna på fjället hela sommaren. Stycket ingår som adagioavsnitt i violinrapsodin Et sæterbesøg.
Gjendebu är den äldsta av turistföreningen Den Norske Turistforenings stugor. Den ligger 995 meter över havet, vid västra änden av sjön Gjende, mitt i Jotunheimen. Man kan komma dit genom att följa turistföreningens stigar, men det går också båt på Gjende. Stugan byggdes 1871 och var då på 45 kvadratmeter, med plats för tolv personer. Anna och Erik Slålien var de första stugvärdarna. Deras dotter, Gjendine Slålien (1871–1972), tillbringade många somrar här som säterjänta.
Alrik Kjellgren som bara åtta dagar efter premiären fyllde 60 år reprisserade sin roll som Hussein där nu yrkesbeteckningen Minister lagts till i rollistan. Det var Naima Wifstrand som gjorde Mor Åse medan Per Gynt spelades av den norske skådespelaren Hans Jacob Nilsen. Kjellgren hade många nya kollegor på scenen men Helga Görlin återkom som Solveig och även Göta Allard som en av Säterjäntorna. Gösta Björling, Arne Wirén, Sven Magnusson och Inez Köhler omgav Benna Lemon-Brundin som Ingrid och Gurli Lemon-Bernhard som Den grönklädda. Som Knappstöparen framträdde den 75-årige Carl Deurell, som när han 1958 fyllde 90 år var Sveriges äldste ännu aktive skådespelare.