Sättningsskada Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sättningsskada, varianter, uttal och böjningar av sättningsskada

Sättningsskada synonym, annat ord för sättningsskada, vad betyder sättningsskada, förklaring, uttal och böjningar av sättningsskada.

Vad betyder och hur uttalas sättningsskada

Sättningsskada uttalas sätt|nings|skada och är ett substantiv.

Ordformer av sättningsskada

Singular

sättningsskada
obestämd grundform
sättningsskadas
obestämd genitiv
sättningsskadan
bestämd grundform
sättningsskadans
bestämd genitiv

Plural

sättningsskador
obestämd grundform
sättningsskadors
obestämd genitiv
sättningsskadorna
bestämd grundform
sättningsskadornas
bestämd genitiv

Sättningsskada är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sättningsskada

  1. Grundläggningens uppgift är att bära byggnadens stomme, att hålla fukt och radon borta, och ibland att bidra till husets isolering. Alla typer av grundläggning har historiskt orsakat fuktproblem och sjuka-hus syndrom i stor omfattning, med mögel och röta som följd. tryckimpregnerat doftar då det blir fuktigt eftersom volatila föreningar frigörs vilket kan medför elak lukt i huset. Förutom problem relaterade till fukt kan även grundläggningen tappa bärighet eller få sättningsskador. Det gäller särskilt byggnader på ler- och siltmark med begränsat grundläggningsdjup eller pålningsdjup, men kan förekomma på alla marktyper utom berg. Grunden kan utsättas för tjälhävning vid stark och långvarig kyla, tjälen kan trycka undan vattenmättad sand eller lera med senare sättningar som följd när marken torkar upp. (källa)
  2. Vägar som byggs på permafrost får ofta svåra sättningsskador, i synnerhet om vägen beläggs med svart asfalt. Detta beror på att vägens mörka yta absorberar solvärme som kan få undergrunden att tina upp. Den efter upptinandet ofta porösa och svaga undergrunden sjunker då ihop under vägkroppens tyngd. Resultatet blir stora deformationer, vilka ofta medför svåra vägojämnheter. Ett motmedel är att tillverka vägens slitlager med ljust stenmaterial. (källa)
  3. 1947 började lokalerna bli för små och man byggde nya bredvid de gamla. I samband med att Strandbodgatan byggdes om 2007-2011 kom Uppsala kommun och företaget överens om en flyttning av företaget till en nybyggnad i Boländerna senast 2011 på grund av de sättningsskador som har uppstått och kommer uppstå av den nya Strandbodgatan samt att det nuvarande läget inte medger någon expansion av företaget. En av de äldre delarna, lagerlokalen närmast järnvägen, revs 2009. (källa)
  4. Några större ombyggnader skedde inte på omkring tre hundra år sedan den sista tillbyggnaden gjorts i början av 1500-talet. Däremot behövdes en del renoverings- och lagningsarbeten genomföras. Kyrkan, som var byggd på lera drabbades återkommande av sättningsskador som behövde repareras flera gånger under 1600- och 1700-talet. Trots det var övre delen av tornet och en klockstapel intill kyrkan i så dåligt skick att de revs 1841 och ett nytt, betydligt lägre torn murades. I dess västra sida togs en ny port upp. Även det medeltida vapenhuset revs detta år. Några år senare slog åskan ned i tornet och i samband med reparationen fick tornet sitt nuvarande utseende. (källa)
  5. De båda byggnaderna på fastigheten Vasastaden 15:17 (Granen 3) hade så allvarliga sättningsskador, att förstärkningar av murstommen måste utföras och vissa fasadpartier demonteras och muras om. Fastigheten hörde till det flertal av stenstadens byggnader från 1890-talet, som "förlorat" sin rika takarkitektur med utsmyckningar i zink, vilka därför rekonstruerades. Invändigt kunde originalinredningen i stort bevaras tack vare att den nya planlösningen är återställningsbar. Detta kunde genomföras med god anpassning till befintliga förhållanden. Särskild omsorg har lagts ner på stuckarbeten i olika rumstyper, dörrar och passagernas skåpsnickerier. Renoverade och nya fönster av originaltyp uppfyller byggnormens krav på reducering av trafikbuller. (källa)
  6. "Linnéplatspalatset" var namnet i folkmun på ett femvånings bostadshus i sten vid nuvarande Linnéplatsen 7-8 i 10:e kvarteret Slottsskogsledet i stadsdelen Kommendantsängen. Det uppfördes 1904 och dömdes ut på grund av sättningsskador. Ägaren ansökte på våren 1981 om rivningslov, och under spektakulära former sprängdes huset den 24 mars 1983. Fördelat på 2 144 hål i väggarna, användes 275 kilo dynamit för sprängningen. Kakelugnarna hade då sålts till USA, och snart därefter påbörjades byggandet av nya bostäder på tomten. (källa)
  7. Vid tidpunkten för bildandet av föreningen, var man kraftigt missnöjd med staden som byggherre och försäljare av hus. Exempelvis saknades det i de första husen både centralvärme, WC och badrum. Värme fick man av kakelugnar, och torvströklosetten var utplacerad mellan kök och matsal. Avloppsvatten som trängde in i källarna, blev ett stort problem i slutet av 1930-talet, och staden tvingades till att byta ut kulvertarna. Detta utbytet ledde så småningom till sättningsskador då vattenrören sprack. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.