Vad betyder och hur uttalas såsskål
Såsskål uttalas sås|skål.
Ordformer och varianter av såsskål
Singular
- såsskål
- obestämd grundform
- såsskåls
- obestämd genitiv
- såsskålen
- bestämd grundform
- såsskålens
- bestämd genitiv
Plural
- såsskålar
- obestämd grundform
- såsskålars
- obestämd genitiv
- såsskålarna
- bestämd grundform
- såsskålarnas
- bestämd genitiv
Såsskål är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet såsskål
Vid informell dukning används i allmänhet färre redskap och fat än vid en formell dukning. Redskapen arrangeras i den ordning som middagen ska ätas. I västvärlden placeras gafflar, brödtallrik, smörkniv och servett oftast till vänster om middagstallriken. Knivar, skedar, glas, koppar och tefat placeras på den högra sidan. I formella dukningar i Armenien och Turkiet placeras gaffeln på höger sida om middagstallriken. När såsskålar och serveringstallrikar används placeras de antingen på bordet eller, mer formellt, på ett sidobord.
Här är en lista med produkter som tillverkades i Keijsers metallfabrik enligt en priskurant från 1894: Plåtmanufakturarbeten: Thekök (kanna med värmare undertill) och thekannor, kaffekannor med handtag i metall eller trä, kaffekokare till Primus fotogenkök, gräddkannor, sockerskålar, fruktfat, brödfat, såsskålar, bägare och servisbrickor. Gjutna manufakturarbeten: kandelabrar (med två eller tre armar), enpipiga ljusstakar, tändsticksställ, spelbordsljusstakar, nattbordsljusstakar och tamburljusstakar. Övriga gjutna produkter: vattenkran, sirapskran, ventiler för vatten och ånga, rörkranar, hästklockor, slädklockor, mortlar, handsprutor, spottlådor, snusdosor och tobaksdosor. Material som användes var koppar, mässing, pinsback (80% koppar och 10% zink) och nysilver. En udda produkt är tvålskumsapparat. Den användes i en frisersalong för att ge varmt raklödder. Tvålskumsapparaten med märke Aros var av A. Lööf i Västerås. Den var försedd med elektrisk värmning. Senare utökades produktionen med stegar i lättmetall och halvfabrikat till andra industrier.
Grönvall har utfört matbestick 1816 vilka finns på Nordiska museet, en kalk, paten och oblatask för Blidö kyrka 1813, 1818 ett par ljusstakar och två såsskålar 1826 som finns på Hallwylska museet, 1820 ett dryckeshorn i Uppsala studentkårs ägo, ett fat från 1820 och tillhörande pokal 1821 som finns på Nationalmuseum, en vinkanna för Ornö kyrka 1821, en brudkrona för Gåsborns kyrka 1821, ett par bordssurtouter 1826 för Kungliga husgerådskammaren samt kalk, paten och oblatask för Ekerö kyrka 1841. Han har även skapat ett antal minnesvapen som finnes i samlingarna hos Statliga historiska museet i Ryssland.