Sömnperiod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sömnperiod, varianter, uttal och böjningar av sömnperiod

Sömnperiod synonym, annat ord för sömnperiod, vad betyder sömnperiod, förklaring, uttal och böjningar av sömnperiod.

Vad betyder och hur uttalas sömnperiod

Sömnperiod uttalas sömn|peri|od och är ett substantiv.

Ordformer av sömnperiod

Singular

sömnperiod
obestämd grundform
sömnperiods
obestämd genitiv
sömnperioden
bestämd grundform
sömnperiodens
bestämd genitiv

Plural

sömnperioder
obestämd grundform
sömnperioders
obestämd genitiv
sömnperioderna
bestämd grundform
sömnperiodernas
bestämd genitiv

Sömnperiod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sömnperiod

  1. Katatreni (engelska: catathrenia), eller knarrande under sömn, är en ovanlig form av parasomni som ej bör förväxlas med prat under sömn. Det knarrande eller gnyende ljudet uppkommer i samband med utandning, till skillnad från exempelvis snarkljud som produceras under inandning. Störningen uppstår oftast under REM-sömn eller djup sömn, men den kan också förekomma under andra sömnstadier. Vanligtvis märker inte den sovande personen själv ljuden men de kan uppfattas som störande av dem som sover i samma rum. Anhöriga till dem som har katatreni brukar ge följande beskrivning: Personen drar ett djupt andetag, håller andan och därefter andas personen ut långsamt, ofta med ett ljust, gnyende ljud eller högljutt knarr. Den ljudliga utandningen avslutas alltid med en suck eller en grymtning. Det är vanligast att katatrenin inträffar mot slutet av sömnperioden, ett par timmar innan uppvaknandet. Störningen uppkommer oftast för första gången i tonåren eller under de tidiga vuxenåren. (källa)
  2. Syndromet är ett konstigt tillstånd av okänd etiologi som nästan uteslutande drabbar unga män i åldern 15-25 år. Det kännetecknas av perioder som varar från dagar till veckor av anfall av sömnighet åtföljt av överdrivet matintag och olika psykiska symtom. Vanliga psykiska symtom är förvirring, irritabilitet, rastlöshet, eufori, hallucinationer, illusioner, personlighetsförändringar, hyperfagi och hypersomni samt hypersexualitet. Perioder kan inträffa varje månad och varar från 7 till 21 dagar. Mellan perioderna återhämtar sig patienterna fullständigt och sömnperioden försvinner vanligtvis i vuxen ålder. Detta syndrom kan lätt förväxlas med annan neurologisk, metabolisk eller psykiatrisk sjukdom. Willi Kleine beskrev en serie av nio fall av återkommande hypersomni 1925. År 1936 tillade Max Levin en serie med fem andra fall, med fokus på förhållandet mellan hypersomni och stört ätande. 1962 lade Critchley, som gav störningen dess namn, till litteraturen 11 fall som han personligen hade observerat som läkare för brittiska Royal Navy. I en nyligen recenserad bok sammanställde Arnulf et al. 186 fall från 1962 till 2004. Huang och Arnulf rapporterar om en beskrivning av Kleine-Levins syndrom skriven av Alexandre Jacques François Brière de Boismont (1798–1881). Syndromet beskrevs först 1786 av den franska läkaren Edmé Pierre Chauvot de Beauchêne (1748–1824) som specialiserade sig på kvinnors sjukdomar. Han intresserade sig särskilt för en 26-årig kvinna. Mellan 7 och 11 års ålder hade hon upplevt avsnitt av omfattande erysipelas, åtföljt av feber, matsmältningsproblem, huvudvärk och kramper. "På sitt fjortonde år övervanns hon av en sömn som varade i flera dagar, och den var så djup att hon troddes död. Från den tidpunkten upprepade sig sömnförloppet med regelbundna intervaller, det varade vanligtvis åtta till tio dagar, ibland upp till femton, och vid ett enda tillfälle fortsatte det till den sjuttonde dagen." Beauchêne undersökte först patienten när hon kom till Paris i en ålder av 24 år. Han observerade personligen fyra tillfällen av hypersomni, som varade mellan 24 timmar och 8 dagar. Han rapporterar: "Under de första åren av sin sjukdom hade denna flicka en aptit lika bisarr som den var farlig, vilken fick henne att äta kalk, gips, jord och vinäger. Därefter avtog aptiten för dessa ämnen, och hon åt all slags mat, med undantag av bröd, för vilket hon upprätthöll en oöverträffad avsky tills hon var helt botad. Denna mat gav alltid upphov till uppkastningar. ". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.