Vad betyder och hur uttalas sönderhuggen
Sönderhuggen uttalas sönder|huggen.
Ordformer och varianter av sönderhuggen
Sönderhuggen är ett adjektiv
Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).
Hur används ordet sönderhuggen
Enligt uppgift från 1600-talet stod stenen vid en stenbro "ett pilskott (ca 200 m) nordost om Sjörups kyrka". Det finns också uppgifter om att den skulle ha stått i en gravhög i närheten. Enligt O. Worm låg runstenen på hans tid helt nära kyrkan, lagd som bro över en bäck. Den ska emellertid tidigare ha stått på en liten hög i en åker. Senare blev stenen sönderhuggen och använd till brobygge i Skivarp. På 1700-talet delades stenen i 6 delar och användes som byggmaterial i en stenvalvsbro (landsvägsbro) över Skivarpsån. År 1985 tog man ut fem delar och restaurerade stenen och satte upp den NV om bron. En del fick dock sitta kvar i bron. Enligt en annan rapport, var stenen i fem delar och inlagd i brovalvets undre del. Fyra av dessa delar var uttagna, den femte delen kunde ej tas ut och en avgjutning av densamma gjordes. År 1996 flyttades stenen tillbaks till Sjörups gamla kyrka och placerades på nuvarande plats, se dnr 421-1845-1996. Nu är stenen placerad utanför kyrkomuren strax norr om Sjörups gamla kyrka.
Från 1600-talet finns samlingens porträtt av Karl X Gustav, målat av David Klöcker Ehrenstrahl, skadat vid slottet Tre Kronors brand 1697, skänkt till Akademiska Föreningen av Oscar II, sönderhuggen med värja 1969 men lagad med mirakulöst resultat.