Tågklarerare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tågklarerare, varianter, uttal och böjningar av tågklarerare

Tågklarerare synonym, annat ord för tågklarerare, vad betyder tågklarerare, förklaring, uttal och böjningar av tågklarerare.

Vad betyder och hur uttalas tågklarerare

Tågklarerare uttalas tåg|klar|er|are och är ett substantiv.

Ordformer av tågklarerare

Singular

tågklarerare
obestämd grundform
tågklarerares
obestämd genitiv
tågklareraren
bestämd grundform
tågklarerarens
bestämd genitiv

Plural

tågklarerare
obestämd grundform
tågklarerares
obestämd genitiv
tågklarerarna
bestämd grundform
tågklarerarnas
bestämd genitiv

Tågklarerare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tågklarerare

  1. Driftplats (JTF). "Ett från linjen avgränsat område av banan som kan övervakas av tågklarerare mer detaljerat än vad som krävs för linjen". Det betyder ett spårområde, där en tågklarerare kan ändra tågens väg genom växlar och styra signaler, vanligen genom ett ställverk (järnväg). Stora driftplatser indelas i driftplatsdelar. Den enklaste driftplatsen har inga växlar och en stor driftplats kan bestå av en hel bangård. Driftplats hette i den äldre säkerhetsinstruktionen SÄO station. Vissa driftplatser har en speciell funktion (ej definierade i JTF): Krysstation. där ett tåg på en dubbelspårig järnväg kan byta från höger- till vänsterspår eller vice versa. En berömd typisk krysstation är Clapham Junction i London, där tågen från Waterloo station och Victoria station (båda säckstationer, se nedan) möts i en tvåplanskorsning. I Sverige brukar två korsande banor anslutas så att den mindre banan ansluter sig till den större i båda ändar. Hässleholms centralstation är en typisk sådan station. På högbelastade avsnitt har krysstationer ersatts av en bro eller tunnel tåg kan byta "sida" utan att störa övrig trafik, till exempel mellan Årstaberg och Älvsjö där Nynäsbanans anslutning går i en tunnel. (källa)
  2. I allmänt språkbruk används stins (formellt felaktigt) om befattningen tågklarerare, även om det hörde till undantagen att den tjänstgörande tågklareraren verkligen hade den höga graden stationsinspektor eftersom stinsen kunde delegera befattningen tågklarerare till en tjänsteman av lägre grad. (källa)
  3. Det är signalställverket som styr över om tåg får köra och vad signalerna visar. Det övervakas och kontrolleras av tågklareraren. Positioneringen av tågen kan vara automatisk eller manuell. De automatiska är i Sverige normalt spårledning men radioblock förekommer på några mindre banor. De manuella sköts av två tågklarerare med varsin loggbok (tåganmälan). Signalbeskeden överförs på de flesta banor elektroniskt till tåget så att tåget kan bromsa automatiskt om föraren skulle köra för fort eller inte bromsa i tid för en stoppsignal. Det äldre systemet ATC är ännu mest spritt, men European Rail Traffic Management System (ERTMS) används vid nybyggnation. (källa)
  4. I järnvägens barndom byggde säkerheten på att man hade bemannade stationer eller en tågklarerare som ansvarade för att inget annat tåg befann sig på sträckan till nästa station samt att tågklareraren på nästa station bekräftat att han inte skulle släppa iväg något mötande tåg innan det första tåget anlänt. Det kallades tåganmälan. Tågklarerarna kommunicerade först via telegraf och senare telefon som utnyttjade egna ledningar utmed linjen. (källa)
  5. Tågklarerare beskriver trafikledningen för järnväg. (källa)
  6. Tågklarerare är en tjänsteman på järnväg, med uppgift att övervaka tågens rörelser. En tågklarerare kan arbeta lokalt på en station som lokaltågklarerare, eller på en trafikledningscentral som fjärrtågklarerare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.