Talar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder talar, varianter, uttal och böjningar av talar

Talar synonym, annat ord för talar, vad betyder talar, förklaring, uttal och böjningar av talar.

Vad betyder och hur uttalas talar

Talar uttalas tal|ar [-a´r] och är ett substantiv -en -er.

Talar betyder:

Ordformer av talar

Singular

talar
obestämd grundform
talars
obestämd genitiv
talaren
bestämd grundform
talarens
bestämd genitiv

Plural

talarer
obestämd grundform
talarers
obestämd genitiv
talarerna
bestämd grundform
talarernas
bestämd genitiv

Talar är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet talar

  1. Om vi talar ekonomi så är de goda. Men det är inte sant för de politiska relationerna. Av någon anledning har den svenska politiska eliten placerat sig själv på en hög moralisk plattform, och där uppifrån anser de att de bara kan kritisera Ungern, säger Zoltán Kovács. (källa)
  2. Lindhardt berättar om sin dotter Billie som är nio månader, hur hon betraktar, lyssnar, smakar på allt, upptäcker världen. Han stannar själv upp inför det skenbart självklara. En kopp kaffe, ett fågelbo, en radioreplik. Han talar om Buddha, hur han också vill leva sitt liv i balans på knivseggen mellan rädsla och begär. (källa)
  3. Fredlöshet som företeelse i de germanska områdena var ett instrument för att se till att förövare inställde sig till rättegång vid ting. Ingen polismakt fanns att tillgå, förövaren fick själv för att undgå fredlöshet se till att inställa sig och erbjuda sådan bot att motparten godtog den. På tingsplatsen gällde frid, även för den fredlöse (ett av de äldsta rättsdokumenten i Sverige är run-klotter på en berghäll, som talar om att ristaren sökt skydd på tingsplatsen - ungefär som man i senare tid sökt skydd i kyrkor). (källa)
  4. Normalt syftar man på avhållsamhet frånågon beroendeframkallande drog, exempelvis alkohol (beskrivs i artikeln om alkoholabstinens), nikotin, bensodiazepiner eller opiater, när man talar om abstinen. I dessa fall är abstinenssymptomen ofta högst påtagliga såväl fysiskt som psykiskt, eftersom den abstinent personen har dragit på sig ett kemiskt beroende genom bruket av sin drog. (källa)
  5. I satsen "Pelle gick nyligen till Lisa som ganska fort gömde sig" är nyligen det adverb som talar om när Pelle gick, fort är adverbet som säger hur Lisa gömde sig, och ganska är adverbet som graden av "forthet" hos adverbet "fort". (källa)
  6. Ovanstående benämningar är gammalmodiga och används inte längre. Man talar istället om samlad galopp, arbetsgalopp, mellangalopp och ökad galopp. Det som skiljer åt är tempot, inte takten. Då hästen i panik springer allt vad den förmår kallas det att den skenar. (källa)
  7. Begreppet gatuvåld avset våld på gator och andra allmänna platser. Ordet förknippas ofta med gäng, "helgbråk" på fredags- och lördagskvällarna samt att människor ärädda för att gå ut. Ordet var vanligare i det svenska språket på 1900-talet, men sedan 1990-talet talar man oftare istället om våldet i samhället, en bredare term som inte bara inkluderar bråk på gatorna utan även till exempel våld i nära relationer. (källa)
  8. Det finns två olika typer av generationer, familjär eller kulturell. Familjär är den man oftast talar om och då handlar det om mor, far och mor- och farföräldrar. Det är ett släktled. Mor- och farföräldrar, föräldrar och barn är exempel på tre vanliga generationer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.