Talesätt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder talesätt, varianter, uttal och böjningar av talesätt

Talesätt synonym, annat ord för talesätt, vad betyder talesätt, förklaring, uttal och böjningar av talesätt.

Synonym till talesätt

Vad betyder och hur uttalas talesätt

Talesätt uttalas tale|sätt och är ett substantiv.

Ordformer av talesätt

Singular

talesätt
obestämd grundform
talesätts
obestämd genitiv
talesättet
bestämd grundform
talesättets
bestämd genitiv

Plural

talesätt
obestämd grundform
talesätts
obestämd genitiv
talesätten
bestämd grundform
talesättens
bestämd genitiv

Talesätt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet talesätt

  1. Ett engelskt gammalt talesätt är att det tog tre generationer att skapa en gentleman. Den äkta produkten skulle helst ha gått ut från en av de förnäma internatskolorna som Eton och Harrow, där man lärde sig att spela cricket, och att dölja ytlighet med självsäkerhet och brutalitet med charm, kort och gott att härska. Slaget vid Waterloo vanns på Etons och Harrows gröna idrottsbanor, sade man. I Groton i New England försökte man efterlikna de gamla engelska internatskolorna. (källa)
  2. Karikatyrer av grosshandlare förekommer ofta i de gamla pilsnerfilmerna, där de kännetecknas av uppkomlingsmanér, stora magar, ekonomiskt välstånd, cigarrökande och flitigt drickande. I äldre tider fanns det ett talesätt att den välmående grosshandlaren/uppkomlingen avslöjade sin härkomst när han satt på Operakällaren och sörplade soppa. (källa)
  3. I Norden och i resten av Västeuropa har gråsparven traditionellt ansetts vara en illavarslande fågel som kunde bringa människor olycka. I Frankrike trodde man exempelvis att det var djävulen som skapat fågeln och på många håll i Sverige fanns det talesätt om att gråsparven framkallade oväder eller dödsfall. (källa)
  4. Månaden april är förknippad med en del sedvänjor, talesätt och skrock. Aprilsnö ger fåragö, snöar det i april blir det gott om mat för fåren (boskapen). Man får lov att luras den 1 april (se aprilskämt) med ramsan April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. (källa)
  5. Vykort med vinterbilder på stationen säljer mycket bra. Dessa anspelar på ett engelskt talesätt: "when Hell freezes over" ("när det fryser i helvetet"), med innebörden "aldrig". (källa)
  6. En del religioner (till exempel islam, sikhism och judendom) påbjuder sina manliga anhängare att bära skägg. Skägg förknippas också med väsen i folktron, som dvärgar och tomtar. Skägg förekommer i talesätt som "tala ur skägget", "jämnt skägg", "ät ägg, så får du skägg" och "sitta med skägget i brevlådan". (källa)
  7. Namnet hundäxing kommer av att hundar gärna tuggar i sig artens blad då de behöver kräkas. En liknande företeelse ligger bakom artens engelska namn cat grass. Det anses att katter genom att äta detta gräs får hjälp att bli av med de hårbollar (spybollar) i magsäcken de får genom sitt ivriga slickande av pälsen. Det uppges att katter gärna tuggar i sig 5 à 10 blad om dagen. Av denna anledning kan i zoologiska affärer finnas burkar med cat grass att köpa, till hjälp för så kallade innekatter, som inte har tillgång till gräsmattor med hundäxing. Ett talesätt som anknyter till detta är påståendet "När katter äter gräs blir det regn". Något vetenskapligt bevis för att det finns ett sammanhang mellan gräsätande och regn är inte känt. (källa)
  8. Idiom (språk) – en språklig egenskap, variant, dialekt, eller särart Idiomatiska uttryck – ett talesätt eller en fast fras som ingår i en språkvarietet. (källa)
  9. Högreståndspersoner använde sig av kammartjänaren även när de skötte den personliga hygienen. I och med detta förväntades han hålla tyst om vad han fick se och höra i intima situationer. Kammartjänaren hade hög status bland hushållspersonalen. Det belyses i följande talesätt från 1700-talet: "Ingen är stor inför sin kammartjänare". (källa)
  10. Klev var annars i äldre tid känt som bostadsort för en mängd fattiga adliga familjer. Ett talesätt sade Riktig adel har vår Herre placerat vid sjöar och vattendrag, men knapadeln har han strött ut på Klevbo backar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.