Tallrik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tallrik, varianter, uttal och böjningar av tallrik

Tallrik synonym, annat ord för tallrik, vad betyder tallrik, förklaring, uttal och böjningar av tallrik.

Synonym till tallrik

Vad betyder och hur uttalas tallrik

Tallrik uttalas tallr|ik och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av tallrik

Singular

tallrik
obestämd grundform
tallriks
obestämd genitiv
tallriken
bestämd grundform
tallrikens
bestämd genitiv

Plural

tallrikar
obestämd grundform
tallrikars
obestämd genitiv
tallrikarna
bestämd grundform
tallrikarnas
bestämd genitiv

Tallrik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tallrik på Engelska

  • plate - china plate, a bowl of porridge

Hur används ordet tallrik

  1. Glasspinnen är den pinne, oftast gjord i trä, som glassen är formad runt på pinnglassen. Glasspinnen tjänar som stöd och handtag då pinnglassen ämnar ätas utan tallrik, bägare eller strut. Glasspinnar i trä kan även användas vid pysselverksamhet och modellbyggen. (källa)
  2. Glasstrut är en glass serverad i ett konformat rån (kan även avse själva rånet), vilket gör att man kan äta glassen som den är utan att behöva servera den i bägare, på tallrik eller på pinne. Glasstrutar förekommer i glasskiosker och i glassfrysen i vanliga livsmedelsbutiker. (källa)
  3. På julaftonskvällen bör enligt folktron en tallrik risgrynsgröt med en klick smör i sättas ut till gårdstomten för att hålla denne på gott humör. Underlät man detta kunde det hända att tomten hämnades, kanske genom att se till att bondens kor gick i sin. (källa)
  4. En jultallrik är en tallrik med julmotiv främst avsedd för prydnad och som samlarobjekt. (källa)
  5. Ordet i sig kommer förmodligen från latinets catillus som betyder "skål" eller "tallrik". Ordet "kittel" är belagt i svenska språket sedan mitten av 1300-talet. (källa)
  6. I Storbritannien och Irland är det vanligt att man äter en kraftig frukost, ofta bestående av en tallrik corn flakes med mjölk åtföljd av varm mat. Särskilt i Skottland är mjölk och flingor ofta ersatt med havregrynsgröt. Bland annat kan som varmrätt serveras ägg, bacon, korv, stekta champinjoner, tomater, vita bönor och blodkorv (black pudding). Frukosten kan avslutas med rostat bröd med marmelad. Genomgående dricks te, kaffe eller fruktjuice. (källa)
  7. Brödet, som kallas oblat, förvaras i en oblatask (ett skrin med lock). I katolska kyrkor förvaras den invigda hostian i en ciborium (i äldre tid en behållare med toppigt lock, numera ofta på hög fot) eller i små dosor som kallas pyxis. Ciborium förekommer numera även i Svenska kyrkan. Dessa används när prästen tar med sig oblater för att ge nattvard till församlingsmedlemmar som inte kan ta sig till kyrkan. Oblaten serveras på ett fat som i den västliga kyrkan kallas paten. Ordet kommer ur latinets patena som betyder tallrik. Ciborium förekommer numera även i Svenska kyrkan och övriga lutherska kyrkor. (källa)
  8. Nyponsoppa är en soppa gjord på nypon, vatten, socker och potatismjöl. Mjölk eller grädde ingår inte i grundrecept men kan användas för att få en tjockare konsistens. Nyponsoppa kan tillagas av torkade och urkärnade nypon eller mjukkokta och passerade färska nypon. I livsmedelsbutik säljs även färdiglagad nyponsoppa och pulver som ska blandas med vatten. Nyponsoppa kan antingen förtäras varm eller kall och antingen på tallrik eller i kopp/dricksglas. Den serveras vanligen som mellanmål eller efterrätt och ibland med till exempel mandelbiskvier, skivad banan, flagad mandel, vispad grädde eller vaniljglass. (källa)
  9. Paella (svenskt uttal: /pa'ɛlja/, sp./va.: /pa'eʎa/) är en maträtt med ursprung i Spanien men som nu är spridd till många länder. Den är baserad på ris blandat med skaldjur, höns eller kyckling, ofta kryddat med saffran. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, efter valencianskans ord för stekkärl (paella eller paellera, ytterst av latinets patella, 'flat skål', 'tallrik'). (källa)
  10. Paten (av latin patena 'tallrik') är en oblattallrik för nattvarden. I den grekisk-ortodoxa kyrkan är den försedd med fot och kallas diskos. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.