Synonymer till teater
Vad betyder och hur uttalas teater
Teater uttalas teater [-a´-] -n teatrar.
Ordformer och varianter av teater
Singular
- teater
- obestämd grundform
- teaters
- obestämd genitiv
- teatern
- bestämd grundform
- teaterns
- bestämd genitiv
Plural
- teatrar
- obestämd grundform
- teatrars
- obestämd genitiv
- teatrarna
- bestämd grundform
- teatrarnas
- bestämd genitiv
Teater är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet teater
Absurd teater – strömning inom teater och till viss del även litteratur.
Galleri (teater) – sittplatserna högst uppe i en teatersalong.
Street Performance har sina rötter i det medeltida gycklandet då en resande underhållare inte fick tillgång till de finare etablissemangen. Gator och torg blev då det naturliga forumet. Också nu finns det artister som lever på att underhålla människor på gator och torg. Föreställningarna kan innehålla magi, jonglering, teater, akrobatik eller eldkonster. Allt ryms inom genren. Målet med underhållningsformen är att inte behöva anpassa sig till teatrar eller specifika platser utan att kunna göra det som passar artisten för stunden. Det är en av de mest spontana och intimaste underhållningsformerna som finns eftersom ingen scen separerar publiken och artisten och oväntade saker utifrån drabbar föreställningen titt som tätt.
Gyllenläder är relativt ovanligt i byggnadssammanhang. Det har använts till klädsel av dörrar i offentlig miljö där man önskar ljud- och ljusdämpande egenskaper, exempelvis på väggar och dörrar i föreläsningssalar, teater- och biosalonger. Vidare förekommer det som lindad klädsel på handledare i påkostade trapphusmiljöer samt som tapeter och möbelklädsel av silver- eller gyllenläder i högreståndsbyggnader.
Hemresa är en svensk TV-teater från 1993 i regi av Jan Bergman. I rollerna ses bland andra Jarl Kulle, Sten Ljunggren och Birgitta Valberg.
Även teatermässig verksamhet inom TV och radio (TV-teatern på SVT och Radioteatern på Sveriges Radio i Sverige) kan räknas som institutionsteatrar.
Interpretation (engelska: "tolkning") är ett begrepp inom olika konstyttringar. Det innebär att en interpret tolkar upphovsmannens/konstnärens intentioner innan de når åhöraren eller betraktaren. Begreppet används inom musik och teater. Även inom dans, och i synnerhet modernare dansstilar, används detta begrepp flitigt.
Kabuki, liksom flera traditionella former av drama i Japan såväl som i andra kulturer världen runt, genomfördes, och görs så än ibland, som heldagsevenemang. Snarare än att övervara en enstaka pjäs om 2–5 timmar, som nu är brukligt i modern västerländsk teater, kunde man "fly" från den dagliga tristessen och ägna en hel dag åt underhållning i teaterdistriktet. Fastän vissa pjäser, särskilt de historiska jidaimono, kunde pågå under en hel dag, så var flertalet pjäser kortare och kunde arrangeras, helt eller delvis, jämte andra pjäser till att fylla ett heldagsprogram. Detta för att det krävdes av kabukiföreställningar att få en publik med skilda preferenser, från historiska pjäser till familjedramer, att trivas under ett heldagsprogram.
Kammarspel är en form av dramatik. Några exakta genrekriterier har aldrig uppställts. Termen har tillämpats på teater och film, såsom vissa verk av Ingmar Bergman (till exempel Viskningar och rop och Höstsonaten) och även videokonst, som Annika Larsson.
Kasperteater (kasperdocka) är en sorts dockteater som spelas med hjälp av handdockor. Dockspelaren har sina händer inne i dockorna och döljer sig själv bakom ett skynke eller en mer avancerad scen. Denna sorts teater är besläktad med den mer avancerade marionetteatern där dockorna manipuleras med hjälp av trådar.
Teater på Engelska
- theatre, (theater
- US) go to the theatre