Teaterintresserad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder teaterintresserad, varianter, uttal och böjningar av teaterintresserad

Teaterintresserad synonym, annat ord för teaterintresserad, vad betyder teaterintresserad, förklaring, uttal och böjningar av teaterintresserad.

Vad betyder och hur uttalas teaterintresserad

Teaterintresserad uttalas teater|intr|ess|er|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av teaterintresserad

Böjning (i positiv) teaterintresserad en ~ + subst. teaterintresserat ett ~ + subst. teaterintresserade den/det/de ~ + subst.

Teaterintresserad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet teaterintresserad

  1. Stockholm på 1770-talet var betydligt mindre än idag. Befolkningen uppgick till cirka 70 000 invånare, koncentrerad framför allt till Gamla stan, till nedre delen av Kungsholmen, samt till Södermalm. Det var trångt, bullrigt, bråkigt, smutsigt och ohygieniskt i de trånga gränderna. På malmarna kröp skogen in på stadens knutar. Djurgården var en oas med ett trettiotal lönnkrogar och värdshus. Det var ont om tjänligt dricksvatten i staden och som följd grasserade svåra epidemier. Barnadödligheten var enorm i förhållande till idag. Folk drack alkohol, främst öl och brännvin i en omfattning som nästan är ofattbar idag, brännvinet var en billig och lättillgänglig tröst för människor att ta till mot hungern, kylan, tristessen, sorger och bekymmer – i vissa fall ordinerades det till och med som medicin av läkarna. I Stockholm fanns 900 krogar (d.v.s. det gick 77 personer på varje krog), som beredvilligt serverade folket vad de ville ha av den varan. Landet styrdes av en teaterintresserad och flärdfull kung, Gustav III, som 1772 hade gjort sig till envåldshärskare, samt av dennes lierade vänner inom adeln. Den svenska stormaktstiden var sedan seklets början över och de många krigen hade utarmat nationen både ekonomiskt och befolkningsmässigt. (källa)
  2. Kung Gustav III var en mycket kultur- och teaterintresserad person. Som en av sina första åtgärder efter trontillträdet 1772 avskedade han Adolf Fredriks franskspråkiga teatertrupp, och började i stället undersöka möjligheterna att spela teater på svenska. (källa)
  3. Under uppväxten var Kyle mycket teaterintresserad, och hon var då medlem i en teatergrupp i Göteborg. När hon flyttade hemifrån bodde hon åren 1976–78 i Göteborgsstadsdelen Haga, under tiden som hon arbetade inom sjukvården och som lärarvikarie. 1978 blev hon antagen till Teaterhögskolan i Stockholm, där hon gick i samma klass som Peter Stormare, Jessica Zandén, Maria Johansson och Tomas Norström. Kyle slutförde utbildningen 1981. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.