Tegelbyggnad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tegelbyggnad, varianter, uttal och böjningar av tegelbyggnad

Tegelbyggnad synonym, annat ord för tegelbyggnad, vad betyder tegelbyggnad, förklaring, uttal och böjningar av tegelbyggnad.

Vad betyder och hur uttalas tegelbyggnad

Tegelbyggnad uttalas tegel|bygg|nad och är ett substantiv.

Ordformer av tegelbyggnad

Singular

tegelbyggnad
obestämd grundform
tegelbyggnads
obestämd genitiv
tegelbyggnaden
bestämd grundform
tegelbyggnadens
bestämd genitiv

Plural

tegelbyggnader
obestämd grundform
tegelbyggnaders
obestämd genitiv
tegelbyggnaderna
bestämd grundform
tegelbyggnadernas
bestämd genitiv

Tegelbyggnad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tegelbyggnad

  1. Gubbängshallen ligger sydväst om Gubbängens gymnasium och var ursprungligen skolans gymnastiksal. Anläggningen består av två sammanbyggda, men klart från varann avgränsade byggnadskroppar: en tegelbyggnad mot norr och en hallbyggnad mot söder. I tegelbyggnaden anordnades bland annat administration, omklädnadsrum, några motionsrum samt en liten hall på 13 x 25 meter. (källa)
  2. Nobel Forum är det första huset man möter när man passerar entrén från Solnavägen till Karolinska Institutets område. Det rör sig om en röd tegelbyggnad med gaveln mot Nobels väg. Byggnadens tegelröda fasader smälter väl in bland de äldre tegelbyggnader som ritades av arkitekt Ture Ryberg på 1940- och 1950-talen efter principen "hus-i-park". På platsen låg tidigare en vaktmästarbostad. Innan Nobelkommittén flyttade hit hade den sina lokaler i Karolinska institutets gamla huvudbyggnad som var den första färdigställda byggnaden på området, ritad av Rydberg och uppförd 1945–1946. Huvudbyggnaden revs 2010 för att skapa plats åt Aula Medica. (källa)
  3. Under antiken användes murtegel runt Medelhavet och i södra Tyskland, som utgjorde norra delen av Romarriket, men användningen spred sig inte till norra Tyskland eller Skandinavien. Skandinaviens äldsta tegelbyggnad är Roskilde domkyrka, som började byggas på 1170-talet. Nordens äldsta stenbyggnad (se byggnadssten) är Clemenskyrkan i samma stad, som är omkring 100 år äldre. Teglet började alltså användas efter att stenbyggnader börjat komma på modet. Sveriges äldsta tegelbyggnad antas vara Gumlösa kyrka, invigd 1191 av biskop Absalon (i dåvarande Danmark). En annan väl bevarad tegelkyrka är Mariakyrkan i Sigtuna, som invigdes 1247. (källa)
  4. Området började bebyggas på 1960-talet. Bebyggelsen består främst av flerfamiljshus i kommunala Telge Bostäders regi. De äger hela 242 lägenheter i området. Emellertid finns också flera egnahem mellan stadsdelens centrum, Västergatan och Lundbygatan samt i anslutning till Soldalsvägen. Fastighetsbolagen Berg och Björhäll samt Lundbergs byggde stora delar av områdena. Ursprungligen hyrdes de framför allt ut till Scania och dess anställda. Detta gällde exempelvis i fallet med tegelbyggnaderna på Erikshällsgatan och Lundbygatan. Många av de inflyttade kom från områden som förlorat på strukturomvandlingen. I Västergårds fall gällde det framför allt från Norrland. (källa)
  5. Jonsered var ett säteri som från 1830-talet utvecklades till en bruksort under ledning av familjen Gibson, som gav orten en särprägel. Jonsereds fabriker var den dominerande arbetsgivaren och utmärkande är tegelbyggnaderna från tiden som bruksort som varade fram till början av 1980-talet. Riksantikvarieämbetet har utsett Jonsered till kulturmiljö av riksintresse. Det innebär att miljön har ett nationellt värde och betraktas som en av landets kulturskatter. (källa)
  6. Dragsviks kasernområde började byggdes på ryskt initiativ 1910 som ett led i en befästningsplan för sydvästra Finland. Avsikten var att med en gördel av försvarsanläggningar korka till Finska viken och att förhindra att Finlands territorium skulle användas som uppmarschområde mot Sankt Petersburg. År 1912 flyttade Fjärde finländska skarpskytteregementet och ett artilleriförband in i tegelbyggnaderna. (källa)
  7. En saluhall skulle utföras hög och luftig samt med tjocka stenväggar så att hettan om sommaren och kylan på vintern kunde stängas ute. Vid uppförandet av Östermalms saluhall i Stockholm kom även för tiden nya byggnadsmaterial att användas. För hallens luftiga takkonstruktion valdes en komplicerad inre gjutjärnskonstruktionen, som tillverkades på Motala Mekaniska Verkstad. Hallens arkitekter var Isak Gustaf Clason och Kasper Salin och är idag en av Stockholms finaste tegelbyggnader från sent 1800-tal. (källa)
  8. Detta stilelement var vanligt förekommande i den medeltida arkitekturen. Ibland smyckades gaveln med skulpturer, tinnar eller masverk. Särskild utbredd var denna byggnadsstil inom gotiken och i nordtyska och holländska tegelbyggnader. Byggstilen förekommer även i södra Sverige, på Gotland och i Danmark. Under Renässansen utformades hörnen med snäckliknande ornament, så kallade volut. (källa)
  9. Vid Tegs centrum finner man bland annat Coop Nära, apotek och Handelsbanken. Intill länsväg 503 ligger den gamla tegelbyggnaden Tegsborg, med bland annat tobakskiosk och det anrika Nybrokonditoriet. (källa)
  10. Katedralen i Albi eller Cathédrale Sainte-Cécile d'Albi är den mest betydelsefulla religiösa byggnaden i Albi i södra Frankrike, och säte för ärkebiskopen av Albi. Den är en romersk-katolsk domkyrka, och började byggas 1287, som ett fort, och bygget pågick under 200 år. Den anses vara den största tegelbyggnaden i världen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.