Tekniker Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tekniker, varianter, uttal och böjningar av tekniker

Tekniker synonym, annat ord för tekniker, vad betyder tekniker, förklaring, uttal och böjningar av tekniker.

Vad betyder och hur uttalas tekniker

Tekniker uttalas tekn|ik|er [tek´-] och är ett substantiv -n; pl. tekniker.

Tekniker betyder:

Ordformer av tekniker

Singular

tekniker
obestämd grundform
teknikers
obestämd genitiv
teknikern
bestämd grundform
teknikerns
bestämd genitiv

Plural

tekniker
obestämd grundform
teknikers
obestämd genitiv
teknikerna
bestämd grundform
teknikernas
bestämd genitiv

Tekniker är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tekniker på Engelska

  • engineer, technician

Hur används ordet tekniker

  1. Gatukonsten uppstod under 1970- och 80-talet då vissa amerikanska graffitikonstnärer började att tänja på ramarna för graffitin. Samtidigt började unga konstnärer på School of Visual Arts i New York att umgås med och ta intryck av graffitimålare. De använde sig av nya tekniker och material i sitt skapande och laddade sina verk med mer eller mindre tydliga budskap. Man tog steget från ateljén och ut i gaturummet. I och med detta uppstod en ny konstform, gatukonsten. Den sågs först i New York, Paris och Berlin, Keith Haring, John Fekner, Richard Hambelton "the Shadowman", Blek le Rat, Harald Naegeli med flera) men spred sig snart till andra städer. Nya generationer gatukonstnärer tillkommer regelbundet, däribland svenska Akay, danska Tejn, tyska El Bocho och brittiska Banksy. (källa)
  2. Inom datavetenskapen har man, inspirerade av det biologiska begreppet, använt simulerade genotyper i evolutionär programmering (till exempel genetiska algoritmer och genetisk programmering). Med sådana tekniker har man utvecklat goda lösningar på många mycket svåra problem, särskilt optimeringsproblem. (källa)
  3. Den första kända kulturen att aktivt utveckla geografi som en vetenskap var antikens Grekland. Till exempel berättades om Anaximander från Miletos att han skulle ha varit den förste som omkring 550 f.Kr. ritade en karta över jorden och havet. Herodotos från Halikarnassos (484–424 f.Kr.) skrev ett stort antal geografiska texter. Även Klaudios Ptolemaios (cirka 100 till 175 e.Kr.) samlade topografiska informationer och utgav anledningar hur kartor bör ritas. Romarna utvecklade sedan avancerade kartografiska tekniker, då de utforskade nya områden. Under medeltiden utvecklade främst araberna Muhammad al-Idrisi, Ibn Battuta, och Ibn Khaldun teknikerna som uppfunnits av grekerna och romarna, och utvecklade även nya egna tekniker. I Europa gick intresset för geografin däremot tillbaka. Vetenskapen hölls vid liv i Kina och Orienten. (källa)
  4. En gitarrist kan använda flera olika tekniker för att påverka gitarrens ljud, där lämplig teknik bland annat beror på vad strängarna består av (nylon eller stål). Gitarrens strängar kan slås an med fingrarna eller så kan man använda ett plektrum. (källa)
  5. Tekniken bygger på att varpen täcks av ett inslag som packas in bitvis, till skillnad från vävning med slagbom. I en snävare bemärkelse syftar gobelängteknik på att två intilliggande färger vävs samman i mönster genom smala kilar ("hauches") så att färgskiftningar uppstår. I vidare bemärkelse inkluderas ibland även närliggande tekniker som Röllakan, Kelim och flamskvävnad som en del av gobelängtekniken. (källa)
  6. Grafik (konst) – bildkonst, framställt och mångfaldigat med olika tekniker. (källa)
  7. Gravör är ett yrke som innebär att med vissa tekniker skapa ett mönster på en yta genom borttagning av material med gravyr. Mönstret kan bilda en text eller bild på ytan men likaväl ren ornamentik eller abstrakt dekor. En gravörs verktyg är främst en gravyrstickel, stickel eller diamantritsnål, men kan också utgöras av särskilda slipmaskiner. (källa)
  8. Hamnarbetet har fullständigt förändrats sedan 1800-talets slut och 1900-talets början, då hamnkranarna slog igenom. Tidigare sköttes nästan allt manuellt, med grips i handen. Numera är allt styckegods förpackat i containrar. Hamnarbetaren i dag är en tekniker som sitter högt uppe i en grensletruck eller containerkran. (källa)
  9. En hangar är en stor byggnad med ett stort rum för bland annat flygplan, luftskepp, helikoptrar, hovercraft, ubåtar, fartyg och mindre rum som bland annat omklädningsrum för piloter, samlingsrum för strategi- och taktikgenomgångar inför uppdrag men även utbildning, tekniker, verkstad, reservdelslager, toaletter och duschar, rökrum, pentry mm. Hangarer används för förvaring av sjö-, luftfarkoster, reservdelar, verktyg, utrustning, dragfordon mm. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.