Teologi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder teologi, varianter, uttal och böjningar av teologi

Teologi synonym, annat ord för teologi, vad betyder teologi, förklaring, uttal och böjningar av teologi.

Synonym till teologi

Vad betyder och hur uttalas teologi

Teologi uttalas teo|logi [-gi´] och är ett substantiv -n -er.

Teologi betyder:

Ordformer av teologi

Singular

teologi
obestämd grundform
teologis
obestämd genitiv
teologin
bestämd grundform
teologins
bestämd genitiv

Plural

teologier
obestämd grundform
teologiers
obestämd genitiv
teologierna
bestämd grundform
teologiernas
bestämd genitiv

Teologi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Teologi på Engelska

  • theology

Hur används ordet teologi

  1. Absolution – en handling genom vilken prästen tillsäger någon syndernas förlåtelse, se Avlösning (teologi). (källa)
  2. Inom kristen teologi betecknar adiafora värden som är neutrala i moraliskt hänseende och som först erhåller en etisk betydelse i människans strävan efter dem (till exempel hälsa, egendom, berömmelse). Enligt Martin Luther är många av kyrkobruken att se som adiafora, d.v.s "som man kan ha eller mista". (källa)
  3. Doktorsavhandlingen kan utgöras av en enda sammanhängande framställning, en så kallad monografiavhandling (vanligt inom teologi, juridik och humaniora) eller ett antal tidigare publicerade vetenskapliga artiklar som fogas samman till en enhet med en inledande, sammanfattande text, en så kallad sammanläggningsavhandling (vanligt inom medicin, naturvetenskap, teknikvetenskap och samhällsvetenskap). Denna sammanfattande introduktion kallas i praxis "kappa" eller "ram" (från ramberättelse). Avhandlingen skall - oavsett format - presentera resultat från författarens egen forskning och vara av en sådan kvalitet och ha ett sådant nyhetsvärde att den är eller kan vara föremål för internationell vetenskaplig publicering. (källa)
  4. Humaniora är de ämnen som studerar människan som kulturell varelse. Hit räknas ämnen som etnologi, filosofi, historia, idéhistoria, genusvetenskap, estetik, konstvetenskap, retorik, språk och litteraturvetenskap. Till humanvetenskaperna räknas dessa samt även sociologi, pedagogik, kulturantropologi och psykologi. Vidare räknas ibland även religionsvetenskap eller teologi till humaniora, även om dessa ämnen vid Uppsala universitet har egna fakulteter. Vid Lunds universitet tillhör de samma fakultet sedan 2010. Humaniora kännetecknas av kvalitativ forskning och ett hermeneutiskt förhållningssätt i en tradition som ursprungligen kommer från teologin. (källa)
  5. Hymnologi (hymnologisk) kallas den teologiska disciplin inom ämnet praktisk teologi, som studerar psalmernas och psalmböckernas historia, samt den kristna kyrkomusiken och körens roll. Grannvetenskaper är i lika mån litteraturvetenskap, musikvetenskap och kyrkohistoria. (källa)
  6. Hypostas, av grekiska: ὑπόστᾰσις, hypostasis, ordagrant 'det som står under'. Hypostas förekommer inom kristen trinitarisk teologi som benämning på Treenighetens olika personer, där en hypostas (Fadern, Sonen eller Anden) är en person i gudomen. Termen används också ibland inom forskning kring mytologiska figurer. Till exempel betraktas Loke av somliga som en hypostas av Oden. (källa)
  7. En häxa är en kvinna som tros ha övernaturliga, magiska krafter. Förekommer i böcker och sagor. Magi existerar i varierande grad i olika trossystem runt om i världen, och olika kulturer har olika definitioner av vad en häxa är. I det gamla Europa var en häxa en person som enligt dåtida teologi hade försvurit sig till Satan, och i utbyte fick lära sig magi av honom. I det gamla Europa förekom under tidig modern tid häxjakt, där människor ställdes införätta anklagade för att vara häxor och avrättades i häxprocesser. (källa)
  8. Ingenting kortform inget är ett begrepp som beskriver frånvaron av något, och är motsatsen till både allt och något. Begreppet förekommer inom discipliner som filosofi, teologi, matematik och fysik, men är inte detsamma som vakuum eller tomhet. Det är besläktat med tomrum, en avsaknad av substans och rymd. (källa)
  9. Enligt kristen teologi är vår nuvarande situation (den enda vi känner till) inte riktigt "normal." Människan var inte avsedd att bli sådan som hon nu är, men i begynnelsen av sin existens vände hon sig från Gud i revolt och blev på något sätt "förvriden". Detta framställs i Första Mosebokens berättelse om syndafallet. Till följd av denna bortvändelse, i vilken vi alla har del, är människan och hennes värld vad den är: förgänglig och full av lidande. Inkarnationen som människa i denna värld innebär enligt trinitarisk teologi att Gud själv träder in under syndens villkor. (källa)
  10. Flera på engelsk och amerikansk botten uppvuxna frikyrkoliknande trosriktningar har starkt reformerta drag. Kongregationalisterna till exempel har ofta en tydligt reformert teologi. En undergrupp av reformerta kyrkor är reformerta baptistkyrkor som har en modifierad reformert bekännelse (1689 Baptist Confession of Faith) med en baptistisk syn på sakrament och styrelseform. I det största amerikanska baptistsamfundet, Southern Baptist Convention (sydstatsbaptisterna) är runt 10% av pastorerna kalvinister.. Inflytande från Huldrych Zwingli och Jean Calvin på baptismen har varit mycket stort ända sedan reformationen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.