Textilier Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder textilier, varianter, uttal och böjningar av textilier

Textilier synonym, annat ord för textilier, vad betyder textilier, förklaring, uttal och böjningar av textilier.

Synonym till textilier

Vad betyder och hur uttalas textilier

Textilier uttalas text|ili|er [-i´l-] och är ett substantiv plural.

Textilier betyder:

Ordformer av textilier

Plural

textilier
obestämd grundform
textiliers
obestämd genitiv
textilierna
bestämd grundform
textiliernas
bestämd genitiv

Textilier är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Textilier på Engelska

  • textiles

Hur används ordet textilier

  1. Såpa är generellt skonsam mot händer. Såpa används även vid handtvätt av textilier och vid tovning. (källa)
  2. Lågvoltshalogenlampor för 12 V spotlights (kräver transformator). Finns med olika spridningsvinklar från "spot" till "flood". En del av dessa har så kallad kalljusreflektor (känns igen på den facetterade glittrande skärmen) vilken leder värmen bakåt och hindrar den starka, riktade värmen från att spridas i strålningsriktningen mot känsliga textilier, växter med mera. (källa)
  3. Parallellt används ordet i betydelsen av alla slags hantverkare, vilket inbegriper den "mjuka" sidan också, såsom arbete med textilier, vävning, sömnad o.s.v., även om det är vanligare att begreppet används för yrkesutövarna på den "hårda" sidan. (källa)
  4. Kedjesöm är en vanlig broderisöm som påminner om en kedja. Man syr i riktning åt sig, så att stygnen bildar öglor och sticker nålen in i öglans överkant och ut igen vid dess underkant. Kedjesöm är vanlig i allmogetextilier och medeltidsbroderier. (källa)
  5. Metoderna och teknikerna kan variera. Man kan måla traditionellt, freskomåla, använda mosaik eller textilier. Den vanligaste metoden är dock att använda äggtempera på träplattor. Att måla en ikon kan ses som en gudstjänst genom hantverk. Innan arbetet startar ber man en bön. Därefter läser ikonografen en bibeltext knuten till ikonen som ska skrivas. Så ber man ytterligare en bön och sedan kan det praktiska arbetet med skrivandet ta sin början. (källa)
  6. Nålgripdon, ett gripdon med nålar som kan skjutas ut, för att ta tag i något, och som kan dras in igen för att släppa taget. Nålgripdon används för att flytta exempelvis textilier eller skummade plaster. (källa)
  7. Kemtvätt, kemisk tvätt, är en rengöring av textilier i annat lösningsmedel än vatten. Istället används organiskt lösningsmedel, vanligen kolväte. I början av 1800-talet användes bensin och terpentin. För hemkemtvätt används bland annat ett lösningsmedel med produktnamnet Varnolen (kristallolja). I kemtvätterier används bland annat perkloretylen och tidigare även trifluortrikloretan som dock förbjöds för all användning från och med 1995 på grund av dess inverkan på ozonskiktet. Numer används även det miljövänligare alternativet koldioxid (CO2). En miljövänlig tvättmetod som kommer starkt är "Wet-Clean", en vattenbaserad tvätt som används på plagg som tidigare bara gått att kemtvätta. (källa)
  8. Konserveringsmedel, ämnen som tillsätts textilier, papper, läder, livsmedel, rengöringsmedel, kosmetika m.fl. produkter för att förlänga deras hållbarhet och bevara deras egenskaper. Ämnena hindrar till exempel skador från mikroorganismer och inverkan från syre. Konserveringsmedel som livsmedelstillsats har E-nummer från E 200 till E 297. Utöver detta finns även lysozym som har E 1105. (källa)
  9. Det är ett av de äldsta färgämnen man känner till, spår av krapprött har hittats i Tutankhamons grav från 1300-talet f.Kr. Det har tidigare kallats Adrianopelrött eller Turkiskt rött, efter ursprungsområdet och har, tack vare sin hållbarhet och sin starka färg, varit mycket vanligt vid färgning av textilier. Då det är ett betfärgämne behöver det tillsats av betmedel för att fästa på materialet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.