Tidningsutgivare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tidningsutgivare, varianter, uttal och böjningar av tidningsutgivare

Tidningsutgivare synonym, annat ord för tidningsutgivare, vad betyder tidningsutgivare, förklaring, uttal och böjningar av tidningsutgivare.

Vad betyder och hur uttalas tidningsutgivare

Tidningsutgivare uttalas tid|nings|ut|giv|are och är ett substantiv.

Ordformer av tidningsutgivare

Singular

tidningsutgivare
obestämd grundform
tidningsutgivares
obestämd genitiv
tidningsutgivaren
bestämd grundform
tidningsutgivarens
bestämd genitiv

Plural

tidningsutgivare
obestämd grundform
tidningsutgivares
obestämd genitiv
tidningsutgivarna
bestämd grundform
tidningsutgivarnas
bestämd genitiv

Tidningsutgivare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tidningsutgivare på Engelska

  • publisher

Hur används ordet tidningsutgivare

  1. År 1906 bildades AB Svenska Pressbyrån, med den svenska pressen som ägare. Bolaget bildades av Svenska Telegrambyrån med dess VD Gustaf Eklund tillsammans med svenska tidningsutgivare. Förste direktör var Nils Lindmark. 1910 hade företaget 10 filialkontor i landsorten, 39 kiosker och 2 546 försäljare. Eklund var stor aktieägare i företaget, men sålde 1916 till Karl Otto Bonnier och Otto Hirsch. Denna ägarbild väckte diskussion och ett holdingbolag, Pressbyråns intressenter AB (PIA), bildades som år 1940 övertog aktierna i Pressbyrån. Holdingbolaget ägdes av 131 tidnings- och tidskriftsföretag. (källa)
  2. Redan första upplagan av Nordisk familjebok (1889) konstaterade att ordet publicist kan ha olika betydelser, att det på svenska används om "tidningsskrivare och tidningsmän", men i utlandet även om "statsrättslärde och utgivare av urkunder". I äldre uppslagsverk beskrivs personer som publicister om de ägnat sig åt tidningsutgivning på ett sätt som närmast motsvarar dagens chefredaktörer. Den svenska Publicistklubben grundades 1874 och är en förening för tidningsutgivare, redaktörer och journalister. På engelska används ordet publicist om PR-agenter vars uppgift är att påverka vad massmedia ska publicera, alltså vad som på svenska brukar kallas publicitet eller public relations. På franska (publiciste) och tyska (Publizist) används ordet ungefär som på svenska. Dock kan det på tyska även användas om analytiker, grävande journalister och om mediaforskare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.