Tidsskillnad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tidsskillnad, varianter, uttal och böjningar av tidsskillnad

Tidsskillnad synonym, annat ord för tidsskillnad, vad betyder tidsskillnad, förklaring, uttal och böjningar av tidsskillnad.

Vad betyder och hur uttalas tidsskillnad

Tidsskillnad uttalas tids|skill|nad och är ett substantiv.

Ordformer av tidsskillnad

Singular

tidsskillnad
obestämd grundform
tidsskillnads
obestämd genitiv
tidsskillnaden
bestämd grundform
tidsskillnadens
bestämd genitiv

Plural

tidsskillnader
obestämd grundform
tidsskillnaders
obestämd genitiv
tidsskillnaderna
bestämd grundform
tidsskillnadernas
bestämd genitiv

Tidsskillnad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tidsskillnad

  1. Jaktstart är en startmetod inom sport tillämpad vid tävlingar uppdelade i flera moment eller etapper. Jaktstart används bland annat i längdskidåkning, skidskytte och orientering. Precis som vid masstart gäller att först i mål vinner. Skillnaden är att vid jaktstart kan de tävlande starta efter varandra, oftast med tidsskillnad som är uträknad efter deras resultat i tidigare etapper. Masstart och jaktstart skiljer sig från traditionell start inom dessa sporter där istället varje tävlande startar individuellt och där den som har bäst tid vid målgång vinner. (källa)
  2. Vilken tid man skulle välja som normaltid var från början inte klart. Stockholm och Göteborg var de starkaste kandidaterna. Järnvägstiden följde tiden i Göteborg för att passagerare som följde lokal tid skulle komma för tidigt, och inte för sent, till tåget. Det var något som inte kunde accepteras i huvudstaden. Debatten rasade i riksdagens båda kamrar och utredningarna avlöste varandra, ty ingen ville ge med sig. Under 15 år debatterades saken innan man kom fram till en kompromiss: svensk normaltid skulle följa meridianen som löper ungefär mitt emellan Stockholm och Göteborg och ha en hel timmes tidsskillnad från Greenwich. Denna meridian går i närheten av Karlshamn, Örebro och Östersund. (källa)
  3. Parallellslalom är en gren inom alpin skidsport och snowboard där två åkare tävlar i slalom i två parallella banor och ingår ibland i världscuperna. Tävlingarna går i cupform där varje heat består av två åk, ett i vardera banan. I det andra åket startar åkarna med den tidsskillnad som de hade i första åket och den som kommer först över mållinjen vinner heatet. (källa)
  4. I Sverige är härbrets förekomst huvudsakligen kopplad till det nordsvenska gårdstypens utbredning, och området strax söder därom, ungefär jäms med fäbodgränsen. De har dock troligen tidigare förekommit längre söderut. Det är inte ovanligt med härbren som har två eller till och med tre våningar, där den översta våningen särskilt sommartid användes som sovutrymme, men även vintertid om vedspis fanns installerad. På de flesta håll i Sverige är ingången på ena gaveln, men i delar av Dalarna och Värmland förekommer det att ingången är på ena långsidan. Särskilt i Dalarna går det att se en tydlig tidsskillnad mellan typerna. I Södra Siljansområdet dominerar gavelhärbrena, men de långsideshärbren som finns är oftast från tidigt 1600-tal eller äldre. I Ovansiljan är härbrena normalt 1800-tals, och delar av 1700-talshärbrena gavelhärbren, men långsideshärbren dominerar. I mellersta och norra Sverige är härbret upplyft på stolpar (stolphärbre, stolpbod). I regel var härbret ofta välbyggt för att stå emot fukt och skadedjur och därför placerade man själva förrådsdelen på stolpar. Av rädsla för bränder placerades härbret ett stycke utanför den övriga gårdsbebyggelsen. I Jämtland fanns även speciella ryttarhärbren för Jämtlands hästjägarkår, där ryttarens utrustning förvarades i fredstid. (källa)
  5. Tidsskillnad, ljudets hastighet i luft är begränsad, därför anländer ljudet från en ljudkälla som inte befinner sig mitt framför lyssnaren lite senare till det ena örat än det andra. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.