Till exempel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder till exempel, varianter, uttal och böjningar av till exempel

Till exempel synonym, annat ord för till exempel, vad betyder till exempel, förklaring, uttal och böjningar av till exempel.

Synonym till till exempel

Hur används ordet till exempel

  1. Vid visningen (i vanlig, hög poker) vinner den som har bästa handen enligt rangordningen ovan, till exempel vinner alltid triss över tvåpar. Men om två spelare har samma typ av hand, till exempel tvåpar, finns det särskiljningsregler som avgör vilken hand som är bäst. (källa)
  2. En bisats inleds ofta i svenska med antingen en underordnande konjunktion (kallas även subjunktion), (till exempel att, när, eftersom), ett relativpronomen (till exempel som, vilka, vars) eller ett interrogativt pronomen eller adverb (till exempel vem, vad, hur). Med ett gemensamt namn kan man kalla dessa bisatsinledare för "bindeord". Bindeordet kan vara utelämnat, till exempel kvinnan jag älskar. (källa)
  3. Förkortningen "h" (human) används som sammanfattning av m- och f-klasserna, "hx" som sammanfattning av m-, f- och x-klasserna. Substantiv i x-klassen betecknar typiskt uppräkneliga icke-mänskliga väsen eller ting, till exempel djur, frukter, stenar, ägg, mynt, substantiv i y-klassen däremot betecknar i regel ouppräkneliga icke-mänskliga väsen eller objekt, till exempel ris, vätskor, pulvriserade ämnen, eld, vatten, snö, ull etc. (källa)
  4. Referens är relationen mellan två objekt, där det ena utgör eller anger någon form av koppling till det andra. Ett sådant objekt kan till exempel vara en källhänvisning i en text vid referat eller citat av en annan text. (källa)
  5. Gränserna för en fastighet är de som är lagligen utmärkta på marken, till exempel genom råmärken. (källa)
  6. Ryskan har två numerus, singularis och pluralis. Det finns många substantiv som bara förekommer i singularis, till exempel малина (hallon), och många som bara har pluralisformer, till exempel деньги (pengar). Trots detta får numerus anses som en böjningskategori hos substantiv, till skillnad från substantivets genus, som är en lexikalisk (dvs. inherent) morfologisk kategori. (källa)
  7. Det snabba uttalet av konsonanter leder till att konsonanter faller bort om de står bredvid varandra. Västgöten säger Li-kö-ping och inte "Lidköping". Även tenderar bokstaven g att bli till ett k, till exempel få-klar istället för "fåglar" och mek i stället för "mig". (källa)
  8. Sättet som en gärningsperson begår ett brott kallas modus operandi (MO). MO kan vid samma brottstillfälle innefatta flera brottsrubriceringar (jämför brottskonkurrens) till exempel kan en person begå mord genom att droga ner personen och bränna ner huset där personen befinner sig. MO kan också avse enklare tillvägagångssätt, till exempel mord medelst knivstick, där brottet och dess MO täcks av en brottsrubricering. Personer med kriminell livsstil utvecklar vanligen sina tekniker och förfinar MO i den utsträckning de begår samma brott igen. MO kan också improviseras genom att händelseutvecklingen vid brottstillfället inte sker enligt planerna. Det senare gäller i särklass sexualbrott och andra våldsbrott, där offrets motstånd kan leda till annat våld än avsett och ibland utmynna i ett oplanerat mord eller sexualmord. En seriebrottsling kan med andra ord använda olika MO, beroende på situation och genom att lära av misstag. Dock tenderar en gärningsperson som begår samma brott fler än en gång att använda ungefär samma MO vid de olika brottstillfällena. Därför studeras MO vid brottsutredningar och gärningsmannaprofileringar. (källa)
  9. Autonomi (självstyre) innebär självbestämmanderätt, oberoende, inom flera områden som till exempel territorium, politik och taktik. Ordet autonomi kommer av grekiskans autos (själv) och nomos (bruk, ordning, lag). (källa)
  10. Foge-s är de s som utgör interfix, det vill säga läggs in i fogarna mellan sammansatta ord i svenskan. Till exempel dagskassa är ett ord med foge-s. Det finns några grammatiska regler, men det finns också gott om undantag. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.