Tilldela Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tilldela, varianter, uttal och böjningar av tilldela

Tilldela synonym, annat ord för tilldela, vad betyder tilldela, förklaring, uttal och böjningar av tilldela.

Synonymer till tilldela

Vad betyder och hur uttalas tilldela

Tilldela uttalas till|dela och är ett verb -de.

Tilldela betyder:

Ordformer av tilldela

Aktiv

tilldela
infinitiv
tilldelar
presens
tilldelade
preteritum
tilldelat
supinum
tilldelande
presens particip
tilldela
imperativ

Passiv

tilldelas
infinitiv
tilldelas
presens
tilldelades
preteritum
tilldelats
supinum

Perfekt particip

tilldelad en
~ + subst.
tilldelat ett
~ + subst.
tilldelade den/det/de
~ + subst.

Tilldela är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Tilldela på Engelska

  • allot - be awarded a medal, be allotted a ration

Hur används ordet tilldela

  1. Ursprungligen var abbot en hederstitel, som ursprungligen gavs åt varje äldre munk, men från 400-talet användes den uteslutande på klostrens föreståndare. Abboten hade rätt att kräva ovillkorlig lydnad av de övriga munkarna på klostret. Till en början fanns det inget krav att abbotarna skulle vara prästvigda vilket ändrades på 500-talet. I och med det sjunde ekumeniska mötet i Nicæa år 787 fick abboten rättighet att tilldela munkarna lägre prästerlig ordination, men de stod fortfarande själva i lydnadsförhållande till stiftets biskop. (källa)
  2. Ett koordinatsystem inom matematiken är ett sätt att tilldela koordinater, en ordnad följd av tal, till en punkt eller vektor i ett rum. Antalet koordinatvärden som behövs är rummets dimension. (källa)
  3. Ibland är de värden man skall räkna medelvärde på inte lika betydelsefulla, till exempel kan man då man räknar medellivslängden i Europa utgående från statistik från de enskilda länderna tilldela vikter enligt ländernas folkmängd. För att räkna det viktade aritmetiska medelvärdet multiplicerar man varje värde med dess vikt och ersätter antalet värden i nämnaren med summan av vikterna. Ofta väljer man vikterna så att deras summa blir ett. (källa)
  4. Mamma som agat 10-årig son genom att tilldela honom ett flertal slag på låren och på rumpan med ett köksredskap som tillhygge varav blåmärke och smärta uppstått, har dömts för ringa misshandel av Högsta domstolen i NJA 2003 s. 537. (källa)
  5. Norm (matematik) – ett sätt att tilldela en längd till objekt, vanligen definierade i ett vektorrum. (källa)
  6. Närvarorätt är den sammanträdestekniska termen för den rätt att närvara vid ett möte eller sammanträde som en person enligt stadgar eller reglemente kan ha. En förening kan till exempel ha regeln att endast betalande medlemmar har närvarorätt. Om det finns personer närvarande vid mötet som naturligt saknar närvarorätt enligt stadgar, eller personer som är inbjudna att närvara som saknar närvarorätt, kan frågan om närvarorätt lyftas genom att inadjungera dessa och därmed tilldela dem närvarorätt. (källa)
  7. Inom Svenska kyrkan är prost en hederstitel som biskopen enligt sedvanerätt kan tilldela förtjänta präster. Den fullständiga titeln är prost honoris causa (latin). Därutöver utnämner biskopen också kontraktsprostar, ett uppdrag med ledningsfunktion inom ett kyrkligt kontrakt. (källa)
  8. Koordinatsystem – ett sätt att tilldela koordinater inom matematiken. (källa)
  9. Skolpeng, ett belopp ur skattemedel som stat eller kommun (beroende på land och skolsystem) delar ut till skolor för varje elev, snarare än att tilldela varje skola en budget i form av en klumpsumma. (källa)
  10. Ansvarsfördelningen när folkskolan infördes var att tilldela den lokala nivån stort ansvar för skolan. Det gällde både finansieringen av folkskolan och den innehållsliga regleringen. Enligt folkskolestadgan skulle socknar och stadsförsamlingar bilda skoldistrikt, som var skyldiga att hålla skollokaler och anordna undervisningen. I stadgan föreskrev att skoldistriktet skulle ha en skolstyrelse där kyrkoherden var ordförande. Skolstyrelsen hade ansvar för kvaliteten och styrningen. 1862 ersattes dock skolstyrelserna av skolråd, som var organiserade under kyrkostämman. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.