Tillfråga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillfråga, varianter, uttal och böjningar av tillfråga

Tillfråga synonym, annat ord för tillfråga, vad betyder tillfråga, förklaring, uttal och böjningar av tillfråga.

Synonym till tillfråga

Vad betyder och hur uttalas tillfråga

Tillfråga uttalas till|fråga och är ett verb -de.

Ordformer av tillfråga

Aktiv

tillfråga
infinitiv
tillfrågar
presens
tillfrågade
preteritum
tillfrågat
supinum
tillfrågande
presens particip
tillfråga
imperativ

Passiv

tillfrågas
infinitiv
tillfrågas
presens
tillfrågades
preteritum
tillfrågats
supinum

Perfekt particip

tillfrågad en
~ + subst.
tillfrågat ett
~ + subst.
tillfrågade den/det/de
~ + subst.

Tillfråga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Tillfråga på Engelska

  • ask, inquire, enquire

Hur används ordet tillfråga

  1. För att bedöma opinionsundersökningar och marknadsundersökningar behöver man känna till åtminstone det Jesper Strömbäck kallat basinformation: ansvarig organisation, populationen, antal tillfrågade, period då undersökningen genomfördes, insamlingsmetod och de exakta frågeformuleringarna. (källa)
  2. Kolartro (danska: Kulsviertro, tyska:Köhlerglaube), betecknar en kritiklös tro på andras ord. Ordet kommer från en tysk 1500-talsberättelse, återgiven av bl. a. Martin Luther. Anekdoten handlar om en döende kolare, som tillfrågades av en biskop respektive Djävulen vad han trodde på. Den tillfrågade svarade: "Det som kyrkan tror". (källa)
  3. Terminsavslutningen inför jullovet i mitten av december kallas i Sverige ofta julavslutning. Julavslutningar hålls ofta i klassrum eller andra skollokaler och mer sällan i kyrkan. En undersökning som radioprogrammet Människor och tro i SR P1 har utfört år 2012 tillsammans med Ekot påvisar att 25 procent av skolorna i Sverige har julavslutning i kyrka och 20 procent har en religiös ledare närvarande, baserat på enkätsvar från 800 tillfrågade skolor. (källa)
  4. Så röstade de 8 936 tillfrågade med sina poströster och människor i 80 vallokaler. Vallokalsundersökningen fick en fullträff på Moderaterna: 15,2 procent (Som blev verkligt valresultat för Moderaterna). Undersökningen uppmärksammade även Folkpartiets snabba framryckning men lyckades inte riktigt fånga upp den tillbakaströmningen som gått från vänsterpartiet tillbaka till Socialdemokraterna, Vänsterpartiets tillbakagång och Socialdemokraternas framgångar. (källa)
  5. Vägran att besvara obligatoriska frågor eller att "fly från dem" bestraffas med böter. I undantagsfall godkänns nekande av svar på: religion, modersmål och funktionshinder (om man har något). Detta för att förhindra att den tillfrågade blir utsatt för olaga förföljelser. (källa)
  6. Målsäganden skall tillfrågas om han eller hon vill bli underrättad om beslut om att förundersökning inte skall inledas eller att en inledd förundersökning skall läggas ned, beslut om att åtal inte skall väckas, tidpunkt för huvudförhandling i målet samt dom i målet. Om en gripen, anhållen eller häktad person avviker, skall målsäganden underrättas, om det behövs. Så snart åtal har beslutats skall målsäganden underrättas om beslutet. (källa)
  7. I Aten, där ostracismen infördes av Kleisthenes (efter 510 f.Kr.), var stadgat, att folket varje år skulle tillfrågas, om det ville göra bruk av ostracismen. Om svaret blev jakande utsattes en ny folkförsamling för omröstningens företagande. Om minst 6 000 medborgare deltog i omröstningen var den vars namn befanns skrivet på de flesta röstskärvorna förbunden att lämna landet inom 10 dagar. Ostracismen betraktades inte som något straff och åtföljdes inte av vanära eller egendomsförlust. Den var endast ett skyddsmedel från samhällets sida mot alltför mäktiga medborgare och var från början huvudsakligen riktad mot Peisistratidernas planer att återvinna det förlorade enväldet. (källa)
  8. Medvetna om den effekt prickskyttar haft i de senaste krigen drev några företrädare i början av 1980-talet frågan om att återinföra prickskyttarna. Som ett resultat av arbetet kunde våren 1983 ett studieförsök med ett tiotal olika repetergevär och halvautomater genomföras. En officer skickades till Storbritannien för prickskytteutbildning. Efter detta började en kravspecifikation att växa fram och leverantörer tillfrågades om deras materiel kunde ändras efter denna. Sex tillverkare av vapen och sikten var intresserade och fick gå vidare till truppförsök 1986–1987. De två bästa systemen togs därefter ut till ett slutförsök, vilket genomfördes 1988–1989. Den materiel som slutligen antogs 1990 var Accuracy Internationals gevär Arctic Warfare (AW) och Hensoldts kikarsikte 10×40. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.