Tillsynsmyndighet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillsynsmyndighet, varianter, uttal och böjningar av tillsynsmyndighet

Tillsynsmyndighet synonym, annat ord för tillsynsmyndighet, vad betyder tillsynsmyndighet, förklaring, uttal och böjningar av tillsynsmyndighet.

Vad betyder och hur uttalas tillsynsmyndighet

Tillsynsmyndighet uttalas till|syns|mynd|ig|het och är ett substantiv.

Ordformer av tillsynsmyndighet

Singular

tillsynsmyndighet
obestämd grundform
tillsynsmyndighets
obestämd genitiv
tillsynsmyndigheten
bestämd grundform
tillsynsmyndighetens
bestämd genitiv

Plural

tillsynsmyndigheter
obestämd grundform
tillsynsmyndigheters
obestämd genitiv
tillsynsmyndigheterna
bestämd grundform
tillsynsmyndigheternas
bestämd genitiv

Tillsynsmyndighet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tillsynsmyndighet på Engelska

  • regulator

Hur används ordet tillsynsmyndighet

  1. Arbetslöshetsförsäkringen regleras i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring, ALF, och i förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring. Försäkringen administreras av 25 arbetslöshetskassor. Arbetslöshetskassornas verksamhet regleras, förutom i kassornas egna stadgar, i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor och i förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som är arbetslöshetskassornas tillsynsmyndighet, har viss föreskriftsrätt i förhållande till den aktuella lagstiftningen. (källa)
  2. Hallrätt eller hall- och manufakturrätt, är en specialdomstol och tillsynsmyndighet över fabriker och manufakturer, i samhällen där korporationer har särskilda jurisdiktioner över sina specialområden. (källa)
  3. Enligt 21 kap 5 § miljöbalken kan inhibition meddelas när tillsynsmyndighet förbjudit miljöfarlig verksamhet. En förutsättning är att sökanden ställer godtagbar säkerhet för kostnad och skada. (källa)
  4. I Sverige kräver diskriminineringslagen att alla arbetsgivare med minst 25 anställda det senaste kalenderårsskiftet ska upprätta en jämställdhetsplan. Jämställdhetsplanen ska upprättas var tredje år. Diskrimineringsombudsmannen, DO, är tillsynsmyndighet, vilket innebär att DO kan kontrollera att arbetsgivare följer diskriminineringslagen. Om en arbetsgivare saknar jämställdhetsplan kan arbetsgivaren bli dömd att betala vite. (källa)
  5. Kreditinstitut är en svensk juridisk term för banker och andra kreditmarknadsföretag som har rätt att bedriva betalningsförmedling eller ta inlåning från allmänheten. Kreditinstituten regleras i lagen (SFS 2004:297) om bank- och finansieringsrörelse . Ansvarig tillsynsmyndighet för kreditinstituten är Finansinspektionen. (källa)
  6. Kreditupplysningslagen KuL reglerar en stor del av kreditupplysningsbolagens verksamhet på ett rimligt sätt. Där görs en avvägning mellan kreditgivarens och kreditsökandens intressen, som nu har fungerat väl i mer än 40 år. Tillsynsmyndighet är Datainspektionen (Sverige). (källa)
  7. Alla verksamheter som bedöms utgöra en risk för miljön behöver tillstånd från en tillsynsmyndighet. I tillståndet ställs en rad krav som verksamhetsutövaren måste uppfylla, ofta är det just dessa krav som blir utgångspunkten vid misstanke om miljöbrott. (källa)
  8. Ansvaret för skolväsendet i Sverige är delat mellan stat och kommun. Staten beslutar om övergripande lagar, fastställer kursplaner och läroplaner, utbildar lärare samt utövar tillsyn över verksamheten. Det är Statens skolverk som är ansvarig tillsynsmyndighet för skolväsendet. Kommunerna ansvarar för innehållet i utbildningen och att försäkra att alla invånare fårätt till utbildning. (källa)
  9. Skogsvårdslagen anger vilka krav samhället ställer på skogsägaren. Kraven gäller till exempel hänsyn till natur- och kulturmiljöer, återbeskogning efter avverkning, krav på virkesproduktion med mera. Utgångspunkten är att miljö och produktion ska väga lika i det svenska skogsbruket. Skogsstyrelsen är tillsynsmyndighet för skogsvårdslagen och även för delar av miljöbalken. (källa)
  10. Tillsyn, en term som är vanligt förekommande i svensk författningstext. Någon sträng definition av vad som avses med tillsyn finns inte. Enligt den statliga Tillsynsutredningen är kärnan i all tillsyn "granskning som genomförs med stöd av lag och (vanligen) en möjlighet för tillsynsmyndigheten att besluta om någon form av ingripande". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.