Vad betyder och hur uttalas tillverkarstämpel
Tillverkarstämpel uttalas till|verk|ar|stämpel.
Ordformer och varianter av tillverkarstämpel
Singular
- tillverkarstämpel
- obestämd grundform
- tillverkarstämpels
- obestämd genitiv
- tillverkarstämpeln
- bestämd grundform
- tillverkarstämpelns
- bestämd genitiv
Plural
- tillverkarstämplar
- obestämd grundform
- tillverkarstämplars
- obestämd genitiv
- tillverkarstämplarna
- bestämd grundform
- tillverkarstämplarnas
- bestämd genitiv
Tillverkarstämpel är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet tillverkarstämpel
Ortsmärket sätts numera omedelbart efter tillverkarstämpeln.
Vid arkeologiska utgrävningar av tidigmoderna lokaler är kritpipor en av de vanligast förekommande fynden. Inom arkeologin används piporna främst för att datera fyndkontexter. Detta är möjligt eftersom formen på ett piphuvud från en pipa som tillverkades på 1620-talet är av mindre storlek och av annorlunda form än piphuvuden som tillverkats på 1650-talet. Omfattande typologier och listor med kända tillverkarstämplar som ofta återfinns på piphuvudenas klack, sporre, huvud eller skaft används för att ta reda på när och var pipor tillverkats, men även en dekor kan användas för datering. Att piporna är sköra och var relativt billiga att ersätta har lett till att trasiga pipor blev kasserade och därmed en del av det arkeologiska materialet i relativt snar anslutning till deras tillverkningsdatum. Eftersom piporna är tillverkade av bränd lera klarar de depositionsförhållanden som för många andra material hade varit besvärliga.
Hafrin var från 1729 verksam som guldsmedsmästare i Göteborg där han erhöll burskap 1733. Hans tillverkarstämpel återfinns på altarkärl av silver i åtskilliga västgötska kyrkor. Bland han profana arbeten märks en dryckeskanna tillverkad 1727 som numera disponeras av Kulturhistoriska museet i Lund samt ett arbete utfört för bagarämbetet i Göteborg som numera finns på Göteborgs historiska museum. Hafrin är även representerad vid Nordiska museet i Stockholm. Han var far till Bengt Hafrin.