Timmer Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder timmer, varianter, uttal och böjningar av timmer

Timmer synonym, annat ord för timmer, vad betyder timmer, förklaring, uttal och böjningar av timmer.

Synonymer till timmer

Vad betyder och hur uttalas timmer

Timmer uttalas timmer och är ett substantiv timret; pl. timmer, best. pl. timren.

Timmer betyder:

Ordformer av timmer

Singular

timmer
obestämd grundform
timmers
obestämd genitiv
timret
bestämd grundform
timrets
bestämd genitiv

Plural

timmer
obestämd grundform
timmers
obestämd genitiv
timren
bestämd grundform
timrens
bestämd genitiv

Timmer är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Timmer på Engelska

  • timber - logging truck

Hur används ordet timmer

  1. Jag står på fast mark, sa hon när Expressen träffade Swedbank–chefen några timmer efter att rapporten om den misstänkta penningtvätten blivit offentlig. (källa)
  2. Landet Hatti i centrala Anatolien var rikt på naturresurser i form av metaller, sten och timmer. Hettiterna var skickliga inom metallurgi och bearbetade koppar, tenn och bly till brons, senare lyckades man även framställa järn. Runt huvudstaden Hattusa låg en bördig högslätt där spannmål och grönsaker kunde odlas. Den bergiga terrängen var lämplig för fårskötsel vilket gav ull för kläder. Andra tamdjur hölls för produktion av kött. Till skillnad från många andra forntida kulturer i Främre Orienten levde hettiterna inte i en bördig floddal. Jordbruket var helt beroende av regn. Dessutom fick alla transporter ske till lands eftersom seglingsbara floder saknades och landets inre låg långt från kusterna. (källa)
  3. Man konstruerade den första hängbron i Kina under 700-talet, dessa var byggda av plankor som lyftes upp med hjälp av järnkedjor. Pylonerna är gjorda av sten, stål eller timmer och tidiga exempel utgör Menai och Conwy Suspension Bridge, båda i norra Wales uppförda 1826, samt Hammersmith Bridge (1827) i västra London. (källa)
  4. Beroende på var huset uppfördes användes olika byggnadsteknik, allt efter naturliga förutsättningar och tillgängliga råvaror. Högloftsstugor byggdes på knut eller på stolpe, med liggande timmer, eller som en kombination av dessa. Oftast byggdes ryggåsstugan i timmer medan lofthusen ibland byggdes i laföre (skiftesverk). Takmaterial var torv och/eller halm. Kombinationen torv på stugdel och halm på loftdelar var vanlig. När det blev vanligt med sticketak fick många hus detta takmaterial istället. (källa)
  5. Flottarkojor var den bebyggelse som flottare anlade utmed flottningsleder för att möjliggöra sömn under de ganska ofta långa transporter av timmer där flottarna följde timrets framfart i vattnet. De byggdes ofta av mer permanent slag än kolarkojor med regelrätt timmer, tak och eldstad. Gamla flottarkojor som underhållits hjälpligt genom åren används idag ofta av föreningar eller finns tillgängliga för allmänheten. (källa)
  6. Tränagel eller dymling är en äldre metod för att foga detaljer av trä mot varandra, eller för att låsa tappen vid till exempel tappning. En träplugg som är likadan i bägge ändarna används för att fästa grövre timmer respektive plankor vid byggande av träfartyg samt vid timring i äldre timmerhus, även kallad dymling. Ett annat användningsområde är allmogebåtar. Att enepinna en bordläggning förekommer fortfarande även om det var mer vanligt förr. (källa)
  7. Hos skogssamerna har klykstångskonstruktionen kunnat täckas med timmer, näver eller torv. Jämför torvkåta nedan. Om täckningen av den flyttbara klykstångskåtan, se nedan under bågstångskåta. (källa)
  8. Lumberjacka (av engelska lumber: timmer) var ursprungligen ett klädesplagg som användes av amerikanska skogsarbetare. Benämningen kom efter hand att avse en midjelång sportjacka av mockaliknande tyg med resårstickade linningar. Den infördes till Sverige under 1920-talet. (källa)
  9. Lästa by tros ha tillkommit under järnåldern. Ortnamnet är svårtolkat men kan betyda "Leidulfs boplats". År 1574 lät Johan III anlägga en kronosåg i Lästa. Det var en av flera sågar som vid samma tid anlades för att leverera sågat virke till kungens många byggprojekt. Det har antagits att kronosågen anlades vid Grytån, på mark som hörde till den då öde byn Väja, som antagligen brukades av bönderna i Lästa. Grytån har dock ganska obetydlig vattenföring, varför Bollstaån kan vara ett troligare alternativ. Det timmer som sågades levererades av bönderna i omkringliggande socknar, en stock per vartannat mantal, utöver den ordinarie skatten. Varje stock skulle vara 14 alnar (ungefär 8,4 meter) lång. Vintern 1573 kördes virke till kronosågen i Lästa från bönderna i Ullångers och Nordingrå socknar samt Nora, Bjärtrå, Gudmundrå, Boteå och Sollefteå prästegäll (pastorat). Eftersom dessa socknar sammanlagt bestod av 976 mantal fördes 488 stockar fram det nämnda året. Vintern därpå fördubblades leveransplikten. (källa)
  10. Madeira betyder trä, timmer på portugisiska. Namnet är en översättning från det tidigare italienska namnet Isola di Legname. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.