Timmerhus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder timmerhus, varianter, uttal och böjningar av timmerhus

Timmerhus synonym, annat ord för timmerhus, vad betyder timmerhus, förklaring, uttal och böjningar av timmerhus.

Vad betyder och hur uttalas timmerhus

Timmerhus uttalas timmer|hus och är ett substantiv.

Ordformer av timmerhus

Singular

timmerhus
obestämd grundform
timmerhus
obestämd genitiv
timmerhuset
bestämd grundform
timmerhusets
bestämd genitiv

Plural

timmerhus
obestämd grundform
timmerhus
obestämd genitiv
timmerhusen
bestämd grundform
timmerhusens
bestämd genitiv

Timmerhus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Timmerhus på Engelska

  • log cabin

Hur används ordet timmerhus

  1. I nyare timmerhus (från senare delen av 1800-talet och framåt) är det vanligt att gåtspåret är gjort med navare, medan det tidigare gjordes med yxa. En vanlig gåttyp på äldre byggnader är den s.k stjärtgåten vars botten är format som ett "M" (alltså som en fiskstjärt – därav namnet). På enklare byggnader, såsom ängslador, ser man ofta kilformade gåtar/gåtspår. Gåtspåren har då gjorts genom att man endast spräckt stockändarna, och därefter möjligen vidgat dem lite till och slätat till, så att gåtspåret liknar ett mycket spetsigt "V". Ytterligare gåtspårvarianter förekommer. (källa)
  2. Tränagel eller dymling är en äldre metod för att foga detaljer av trä mot varandra, eller för att låsa tappen vid till exempel tappning. En träplugg som är likadan i bägge ändarna används för att fästa grövre timmer respektive plankor vid byggande av träfartyg samt vid timring i äldre timmerhus, även kallad dymling. Ett annat användningsområde är allmogebåtar. Att enepinna en bordläggning förekommer fortfarande även om det var mer vanligt förr. (källa)
  3. I hustillverkning i Norden utvecklades laxknutar från den knuttimringsteknik, som var känd redan på 800-talet. Laxknuten var vanlig på timmerhus på 1800-talet, bland annat för att den släta knuten underlättade inklädsel av huset med brädpanel. (källa)
  4. Nåt kan även vara mellanrummet mellan stockarna i timmerhus, där man förr i tiden tätade med mossa. (källa)
  5. Under 1800-talet, men i delar av Sverige även betydligt tidigare (exempelvis Kungsstugan i Örebro från 1500-talet, nu i Wadköping), gjorde man stockarna plana på båda sidor, och sedan en motsvarande knut med raka hak. Denna utformning är den helt dominerande på de flesta bevarade timmerhus i mellersta Sverige ungefär upp till Leksand i Dalarna. (källa)
  6. Blånor har använts som tätning mellan stockarna i timmerhus. (källa)
  7. Ett minisågverk är ett flyttbart sågverk som används för sågning av plank och brädor ur stockar och som oftast kan skötas av en person. Minisågverket är även lämpligt vid tillverkning av timmerhus då en fräs som fästs på sågverket kan forma timmerblockens sidor. Sågen kan antingen vara utrustad med förbränningsmotor eller elmotor. Sågbladet kan vara band eller cirkelsågblad eller med ett fäste för en vanlig motorsåg. Det finns flera tillverkare av minisågverk, bland annat Logosol i Härnösand, Timmersågen i Tidaholm, Bamsesågen i Skellefteå, samt Jonsered, Woodmizer, Granbergs och Woodland Mills. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.