Tingslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tingslag, varianter, uttal och böjningar av tingslag

Tingslag synonym, annat ord för tingslag, vad betyder tingslag, förklaring, uttal och böjningar av tingslag.

Vad betyder och hur uttalas tingslag

Tingslag uttalas tings|lag och är ett substantiv -et; pl. tingslag.

Ordformer av tingslag

Singular

tingslag
obestämd grundform
tingslags
obestämd genitiv
tingslaget
bestämd grundform
tingslagets
bestämd genitiv

Plural

tingslag
obestämd grundform
tingslags
obestämd genitiv
tingslagen
bestämd grundform
tingslagens
bestämd genitiv

Tingslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tingslag

  1. Orten ingick till 1882 i Grums tingslag, därefter till 1971 i Mellansysslets tingslag. Från 1971 till 2005 ingick orten i Karlstads domsaga för att från 2005 ingå i Värmlands domsaga. (källa)
  2. Den dömande instansen, häradsrätten, hade att röra sig inom sitt tingslag. Det förekom att flera härader slogs samman för att bilda ett tingslag men även att stora härader delades upp i flera tingslag. I äldre tid var det relativt vanligt att en socken var delad mellan två eller fler härader. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet genomfördes dock förenklingar av häradsindelningen och efter detta sammanföll i de flesta fall härads- och sockengränserna. (källa)
  3. Det fanns en häradsrätt i varje tingslag. Rätten sammanträdde på tingsstället, som i regel bara fanns på en plats i varje tingslag. Varje domsaga bestod i sin tur av minst ett, och oftast flera, tingslag. (källa)
  4. Judiciellt har orten ingått i samma tingslag och tingsrätter som Höörs socken. (källa)
  5. Orten ingick till 1958 i domkretsen för Köpings rådhusrätt för att därefter till 1971 ingå i Åkerbo och Skinnskattebergs tingslag. Från 1971 till 2001 ingick orten i Köpings domsaga och den ingår från 2001 i Västmanlands domsaga. (källa)
  6. Ledungsskyldigheten utgick i vissa landskap efter härad eller hundare, i andra efter skeppslag (som i många fall senare blev tingslag). Dessa enheter utrustade var och en ett visst antal skepp. Ibland utgjorde skeppslag underindelning av hundare. Även underindelning i hamna förekom. (källa)
  7. Orten ingick till 1900 i Bara härads tingslag, därefter till 1971 i Torna och Bara domsagas tingslag. Från 1971 till 2005 ingick Lomma i Malmö domsaga och från 2005 ingår orten i Lunds domsaga. (källa)
  8. Socknen har tillhört län, fögderier, tingslag och domsagor enligt vad som beskrivs i artikeln Stångenäs härad. De indelta soldaterna tillhörde Bohusläns regemente, Stångenäs kompani och de indelta båtsmännen tillhörde 1:a Bohusläns båtsmanskompani. (källa)
  9. Orten ingick till 1779 i Mora, Vänjan och Särna tingslag, därefter till 1843 i Mora, Sollerö, Venjan och Särna tingslag, därefter till 1948 i Mora tingslag och sedan till 1971 i Mora och Orsa tingslag. Sedan 1971 ingår Mora i Mora domsaga. (källa)
  10. Orten ingick till 1916 i Svartlösa tingslag därefter till 1930 i Svartlösa och Öknebo tingslag, därefter till 1959 i Södertörns domsagas tingslag och sedan till 1971 i Svartlösa domsagas tingslag. Från 1971 till 1977 ingick Nacka i Svartlösa domsaga och orten ingår sedan 1977 i Nacka domsaga. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.