Tingsställe Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tingsställe, varianter, uttal och böjningar av tingsställe

Tingsställe synonym, annat ord för tingsställe, vad betyder tingsställe, förklaring, uttal och böjningar av tingsställe.

Vad betyder och hur uttalas tingsställe

Tingsställe uttalas tings|ställe och är ett substantiv.

Ordformer av tingsställe

Singular

tingsställe
obestämd grundform
tingsställes
obestämd genitiv
tingsstället
bestämd grundform
tingsställets
bestämd genitiv

Plural

tingsställen
obestämd grundform
tingsställens
obestämd genitiv
tingsställena
bestämd grundform
tingsställenas
bestämd genitiv

Tingsställe är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tingsställe

  1. En skampåle med halsjärn skulle finnas vid varje tingsställe. (källa)
  2. Till grund för indelningen i tingslag låg i Götaland och Svealand häradsindelningen. I Norrland, samt större delen av Dalarna, var grunden socken- och landskapsindelningen. Ett tingslag kunde bestå av sockenmän, även benämnda rådmän, från ett antal socknar inom ett eller flera häraden. Ett stort härad kunde också av praktiska skäl indelas i mindre tingslag. För varje tingslag skulle det helst finnas ett ordinarie tingsställe med tingshus för sammanträdena, som i regel ägde rum fyra gånger om året. Under medeltiden sammanträdde man ofta under bar himmel. (källa)
  3. Tingsställe kallas den ordinarie platsen för en tingsrätts sammanträde. Tingsställe finns alltid på tingsrättens kansliort, där domstolen har sitt säte, men särskilt i vidsträckta domsagor kan det finnas flera tingsställen utöver kansliorten. Ordet tingsplats används ibland för platser där häradsrätter och ting träffades före tingsrättsreformen 1971. (källa)
  4. Fram till 1993 skulle varje verksamhetsår i tingsrätten, i enlighet med 1686 års kyrkolag, inledas med en tingspredikan i någon av Svenska kyrkans gudstjänstlokaler, eller på det aktuella tingsstället. Många domstolar har bevarat detta åldriga åliggande såsom en återkommande tradition. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.