Tiondel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tiondel, varianter, uttal och böjningar av tiondel

Tiondel synonym, annat ord för tiondel, vad betyder tiondel, förklaring, uttal och böjningar av tiondel.

Vad betyder och hur uttalas tiondel

Tiondel uttalas ti|on|del äv. ti|on|de|del och är ett substantiv.

Ordformer av tiondel

Singular

tiondel
obestämd grundform
tiondels
obestämd genitiv
tiondelen
bestämd grundform
tiondelens
bestämd genitiv

Plural

tiondelar
obestämd grundform
tiondelars
obestämd genitiv
tiondelarna
bestämd grundform
tiondelarnas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

tiondedel
obestämd grundform
tiondedels
obestämd genitiv
tiondedelen
bestämd grundform
tiondedelens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

tiondedelar
obestämd grundform
tiondedelars
obestämd genitiv
tiondedelarna
bestämd grundform
tiondedelarnas
bestämd genitiv

Tiondel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tiondel

  1. En person eller ätt kunde stiga i rang på olika sätt och låg- och högadel utgjorde på 1400-talet 0,5-2% av befolkningen i Europas större länder, varav högadel knappt en tiondel, och hälften av all jord i England tillhörde adeln. Genom sammanslagning av mindre riken vid arv eller giftermål kunde större bildas. Titlar gavs som belöning för krigstjänst för de styrande, och man köpte sig positioner med strategiska äktenskap, där man betalade skyhög hemgift för att ens dotter skulle få gifta sig med en högt rankad yngling. Ekonomiska medel kunde användas på olika sätt för att stiga i hierarkin, tillsammans med slughet och ibland fabricerade släkttavlor. Men genom duglighet steg t.ex. familjen de la Pole från fiskare till hertig på fem generationer, i William de la Pole, 1:e hertig av Suffolk. (källa)
  2. År 2005 var cirka 50 procent av svenska journalister anställda inom dagspressen och drygt 25 procent inom radio/TV. Övriga arbetade på vecko- och facktidningar, på nyhetsbyråer eller var frilansare. Bland journalisterna verkar drygt 40 procent som reportrar, medan en tiondel är redigerare och en femtedel har någon arbetsledande befattning. (källa)
  3. År 2007 fanns det omkring 680 000 fritidshus i Sverige. 155 700 av dessa bildade 1 319 fritidshusområden. I Stockholms län fanns det flest fritidshusområden, 332 stycken. Det största området var på 453 hektar. Fritidshusområdenas sammanlagda areal är närmare 55 000 hektar, vilket motsvarar en tiondel av tätortsytan. Omkring 55 % av Sveriges befolkning uppgav 2002 att de hade tillgång till fritidshus, och omkring 20 % uppgav att de själva ägde fritidshuset. (källa)
  4. Ett lysrör förbrukar ner till en tiondel så mycket energi som en glödlampa. Dessutom kan speciallysrör hålla upp till 80 gånger längre än vad en glödlampa gör. En nackdel med lysrör är dock att de innehåller kvicksilver. Därför måste de tas om hand på ett särskilt sätt efter användning och inte blandas med andra sopor. I Sverige får lysrör och glödlampor av miljöskäl inte slängas bland hushållssoporna, utan de ska källsorteras som elavfall. Kommunernas återvinningscentraler tar emot allt elavfall (se återvinning). (källa)
  5. En skalmodell är en förstorad eller förminskad framställning i annan skala av något som existerar, har funnits eller är under planering/bygge. Storleksförhållandet uppges som bråkdel av originalens mått. I en modell om 1:10 är alla mått en tiondel av originalets, medan en molekylmodell kan tillverkas i skala 10 000:1 och då bli synlig. En sådan fysisk avbildning av ett verkligt eller tänkt motiv kan utföras som hobby, experiment eller beskrivning ofta med pedagogiskt presentations- eller annat förklarande syfte. (källa)
  6. Under och efter andra världskriget, mellan 1940 och fram till 1951, infördes ransonering på bland annat kaffe, te, kakao, skor, textilvaror, kött, ägg, socker, sirap, grädde, kryddor, mjöl och bröd, matfett, ost, tobaksvaror, tvätt- och rengöringsmedel, soda, ljus, risgryn, havregryn, makaroner, potatismjöl, ärter, bönor och salt. Den först ransonerade varan blev kaffe, där ransonering pågick 27 mars 1940-31 oktober 1945, och där kvoterna tidvis var 13 gram/person och vecka, en dryg tiondel av 1939 års konsumtion. Bensinen släpptes fri den 13 november 1945 och tobaksransoneringen upphörde den 22 september samma år. År 1948 återinfördes ransonering av bensin, orsaken var brist på utländsk valuta. Under andra världskriget upprättades en speciell myndighet, Statens Livsmedelskommission, som utfärdade speciella ransoneringskort för att styra upp ransoneringen. Efter kriget försvann till en början så gott som samtliga ransoneringar, men de återinfördes och togs bort efter hand för att motverka en alltför stor import till Sverige. Staten ville kontrollera valutainförseln för att undvika en ekonomisk kollaps efter kriget då suget på importvaror som kaffe, gummi m.m. var stort. (källa)
  7. Nya Sintra är en tiondel av Gamla Sintra i storlek, och här bor också majoriteten av invånarna. Stadsdelen är känd för sitt stora rådhus. (källa)
  8. Offshore-ekonomierna brukar ibland anklagas av sina kritiker för att främja skatteflykt och för att underlätta penningtvätt (och annan ekonomisk brottslighet) samt korruption. OECD har sedan 1996 arbetat för att få bort den skadliga skattekonkurrensen, som skatteparadisen medför. Man har identifierat 47 skatteparadis. Det har enligt det svenska Skatteverket gjorts beräkningar på hur stor den samlade privata förmögenheten som har placerats i skatteparadis. Det hävdas att beloppet motsvarar en tiondel av de samlade globala kapitaltillgångarna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.