Tjänstgöringstid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tjänstgöringstid, varianter, uttal och böjningar av tjänstgöringstid

Tjänstgöringstid synonym, annat ord för tjänstgöringstid, vad betyder tjänstgöringstid, förklaring, uttal och böjningar av tjänstgöringstid.

Vad betyder och hur uttalas tjänstgöringstid

Tjänstgöringstid uttalas tjänst|gör|ings|tid och är ett substantiv.

Ordformer av tjänstgöringstid

Singular

tjänstgöringstid
obestämd grundform
tjänstgöringstids
obestämd genitiv
tjänstgöringstiden
bestämd grundform
tjänstgöringstidens
bestämd genitiv

Plural

tjänstgöringstider
obestämd grundform
tjänstgöringstiders
obestämd genitiv
tjänstgöringstiderna
bestämd grundform
tjänstgöringstidernas
bestämd genitiv

Tjänstgöringstid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tjänstgöringstid på Engelska

  • military service

Hur används ordet tjänstgöringstid

  1. Efter reformen placerades sig gruppcheferna hierarkiskt mellan plutonsofficerare och manskapet. Principiellt gällde efter reformen att senioritet mellan två befäl skulle räknas endast i tjänstgöringstid, men värnpliktiga gruppchefer räknades alltid efter yrkesanställt befäl av samma grad. (källa)
  2. Hovfrökens arbetsvillkor förhandlades av överhovmästarinnan, som var hennes ombud inför riksmarskalken. En hovfröken hade kontantlön som utbetalades kvartalsvis efter kontrasignering av en cirkulerande lönelista. Ceremoniella gåvor av guld tillkom vid både högtidliga tillfällen och som förmåner och ersättningar vid personliga tjänster och tjänstgörande under resor. Vid jul fick varje hovdam välja ut en gåva frånågon av de kungliga hovjuvelerarna, varpå julklappen placerades ut på det officiella julklappsbordet. Denna julklapp fick uppgå till ett bestämt belopp som meddelades i förväg och reglerades utifrån tjänstgöringstid. Under 1860-talet fick en hovfröken en lön på 1.200 rdr och en julklapp på 200-400 rdr. Ett chiffer i guld gavs som tjänstetecken och bars sedan som män vid denna tid bar militära utmärkelser. Om hovfröken avstod från att äta vid den kungliga taffeln fick hon taffelpengar i ersättning. Hon fick också en butelj vin (hovmän fick två) som kunde omsättas i pengar samt, fram till att elbelysning infördes på slotten på 1880-talen, stearinljus som ofta såldes. Hovfröknarna kunde också få klädbidrag, utsyrspeng, när det var nödvändigt. (källa)
  3. Klinikchef var i Sverige en tidigare använd titulatur på den som hade det medicinska och administrativa ledningsansvaret för en klinik, ett kliniskt laboratorium etcetera. I primärvården motsvarades det av distriktsöverläkare. Ursprungligen skulle klinikchefen utses bland klinikens överläkare och den inofficiella befordringsgången var, att den som hade längst tjänstgöringstid eller var äldst tilldelades funktionen. I och med 1983 års hälso- och sjukvårdslag (HSL) gavs dock möjlighet att utse annan än läkare till klinikchef, och så skedde också i ett drygt hundratal fall. I dessa fall utsågs en medicinskt ledningsansvarig (MLA) läkare. År 1991 ändrades HSL och både det administrativa och medicinska ledningsansvaret placerades hos samma befattningshavare, benämnd chefsöverläkare. År 1997 ändrades åter klinikledningsansvaret och titulaturen blev verksamhetschef. I de fall denne icke var legitimerad läkare tillsattes en medicinskt ledningsansvarig läkare som verksamhetschefens bisittare analogt den kommunala funktionen medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Den medicinskt ansvarige läkaren är underställd verksamhetschefen, förutom i medicinska frågor. (källa)
  4. Befälen i underofficerskåren befordrades till officersgraderna fänrik, löjtnant och kapten. Fanjunkare med längre tjänstgöringstid blev kaptener, och de med kortare tid blev löjtnanter. Graderna som sergeant och fanjunkare befolkades efter reformen med de nya plutonsofficerarna, medan graden som förvaltare försvann. (källa)
  5. Vanligtvis utnämns omkring 10 % av de värnpliktiga till korpraler i slutet av sin tjänstgöringstid. Dessa fungerar som reservledare för sina grupper eller i specialuppdrag, såsom chaufförer eller skrivare. Dessutom utnämns nästan alla underofficerselever till korpraler i något skede av sin utbildning. Även officerselever befordras till korpraler dagen innan man börjar sin utbildning. (källa)
  6. Efter reformen placerades sig plutonsofficerskåren hierarkiskt mellan kompaniofficerare och gruppchefer. Principiellt medförde reformen att senioritet mellan två officerare normalt skulle räknas endast i tjänstgöringstid, men för plutonsofficerare fanns ingen överlappning på det sätt som fanns mellan kompani- och regementsofficerare, med löjtnants och kaptens grad existerande i två skilda officerskårer. Värnpliktigt plutonsbefäl räknades alltid efter yrkesanställt befäl av samma grad. (källa)
  7. Förstenotarie är den tingsnotarie som har längst tjänstgöringstid inom en administrativ enhet på en domstol (tingsrätt). Det finns även tingsrätter som väljer förstenotarie utifrån lämplighet. Förstenotariens arbetsuppgifter är de samma som övriga tingsnotariers. Därutöver tillkommer administrativa uppgifter som varierar beroende på domstol. Dessa administrativa uppgifter består vanligtvis av schemaläggning av övriga tingsnotarier samt av att representera notariekollektivet i olika interna och externa sammanhang. Då funktionen som förstenotarie är baserad på senioritet tillkommer den vanligtvis alla tingsnotarier vid något tillfälle under deras 1,5-2 år långa tjänstgöringstid. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.