Tjugoårsåldern Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tjugoårsåldern, varianter, uttal och böjningar av tjugoårsåldern

Tjugoårsåldern synonym, annat ord för tjugoårsåldern, vad betyder tjugoårsåldern, förklaring, uttal och böjningar av tjugoårsåldern.

Vad betyder och hur uttalas tjugoårsåldern

Tjugoårsåldern uttalas tjugo|års|åldern och är ett substantiv bestämd form.

Ordformer av tjugoårsåldern

Singular

tjugoårsåldern
bestämd grundform
tjugoårsålderns
bestämd genitiv

Tjugoårsåldern är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tjugoårsåldern

  1. En person som lider av bulimi intar stora mängder mat på kort tid (hetsätning) och varvar detta med ett kompensatoriskt beteende som till exempel bantningskurer, fasta, kräkningar, vattendrivande läkemedel och motion. Bulimi är vanligare än anorexia, en nära besläktad ätstörning som präglas av självsvält. Till skillnad mot anorexia uppträder bulimi ofta senare i livet, vanligtvis i slutet av tonåren eller i tjugoårsåldern. Bulimi är förknippad med andra psykiska problem. En uppskattning är att runt hälften av de som lider av sjukdomen lider även av depression. (källa)
  2. Benbildning av armbågsbenet sker utifrån tre förbeningskärnor: En för skaftet, en för den nedre delen av den proximala extremiteten och en för olekranons övre del. Ossifikationen inleds under den åttonde fosterveckan. Vid födseln består fortfarande ändarna av brosk. I fyraårsåldern uppstår en förbeningskärna i det distala huvudet som utvecklas till processus styloideus. Olekranons ossifikation inleds i tioårsåldern. Benbildningen i den övre extremiteten är avslutad i sextonårsåldern och i den lägre i tjugoårsåldern. (källa)
  3. Handlingen utspelar sig under 1880-talet. Filmens protagonist heter Johannes och han har övergivits av sina medelklassföräldrar i Stockholm. Istället växer han upp på landsbygden hos en skomakare som regelbundet misshandlar honom. Även i skolan får han stryk för sin Stockholmsbakgrund. Den enda som är snäll mot honom är Lotta, som också lovat honom giftermål. I tjugoårsåldern flyttar Johannes tillbaka till Stockholm där han tar värvning som vakt vid Kungliga slottet. Av en slump träffar han där på Lotta och de två inleder en affär. (källa)
  4. Jack Dee är den yngsta av tre syskon. Hans far var tryckare och hans mor var dotter till två mindre lyckade skådespelare. Han ville studera drama på universitetet men hans mor ville att han skulle skaffa sig ett yrke. Därför började han arbeta som servitör i cateringbranschen. I tjugoårsåldern arbetade han på Londonhotellet Ritz och fick problem med alkoholen. Han slutade dricka men menar att han överkonsumerade men anser inte att han är alkoholist. Senare gjorde han reklam för ölmärket John Smith's Bitter. (källa)
  5. Wadström var också en skicklig tecknare och redan i tjugoårsåldern utförde han några landskapsteckningar till Daniel Tilas monumentala samling av svenska historiskt-topografiska teckningar som numera ingår i Kungliga bibliotekets samling. Under en följd av år utförde han teckningar såväl i svart-vitt som i färg från sina resor i Sverige, övriga Europa och Västafrika i resejournaler och många brev. Förutom det kulturhistoriska värdet har teckningarna ett stort konstnärligt värde med hänsyn till teckningarnas höga kvalité. Under utresan till Västafrika 1887 tecknade han av fåglar och andra infångade djur på Kanarieöarna samt utsiktsbilder över Teneriffa, Palma, Gomera och Jernön. Flera av hans teckningar användes i hans agitation för avskaffandet av slaveriet och spreds som träsnitt eller gravyrer med beskrivande text på engelska eller franska. Det mesta av Wadströms konstnärliga kvarlåtenskap finns i släktarkivet och vid handskriftsavdelningen vid Kungliga biblioteket samt Norrköpings stadsbibliotek. Inte helt utan intresse är Wadströms konstnärliga släkt- och vänskapsförbindelser, han var svåger till Charlotta Westerberg som var gift med grafikern Johan Fredrik Martin, svägerskan Gustafva Westerberg var gift med Berndt Henric Fredenheim. Under sina år i London hörde Elias Martin och Johan Fredrik Martin till hans närmaste vänner, om dessa bröder var delaktiga i utredigeringen och gravyren av Wadströms teckningar före publiceringen är oklart. Han medverkade i Royal Academy of Arts utställning i London 1790 med målningen The Cruel kidnapping of the Negroes as described by Mr Wadstrom, målningen reproducerades senare i Ellen Hagens bok En frihetstidens son, Carl Bernhard Wadström som utgavs 1946. (källa)
  6. Från början var rollen som Dorothy i filmen Trollkarlen från Oz 1939 tänkt för Temple, men den tillföll istället Judy Garland (Temple var då 11 och Garland 17 år). Våren 1942, då hon just fyllt 14 och inte längre var barnstjärna, kallades hon i Hollywoods PR i stället för tidernas yngsta glamourstjärna. Temple drog sig tillbaka från rampljuset i början av tjugoårsåldern. Senare medverkade hon i TV, men nådde inga större framgångar där. Mellan januari och december 1958 var Temple värd för en tv-serie för tevebolaget NBC, med namnet "Shirley Temple s Storybook". Shirley Temple agerade själv i tre av de sexton timslånga episoderna, och hennes son gjorde sin skådespelardebut i episoden, "Mother Goose", som sändes julen 1958. (källa)
  7. Netflix producerar TV-serien Young Wallander med Adam Pålsson i huvudrollen. I serien är Kurt Wallander en ung polisman i tjugoårsåldern. Serien spelas in i Vilnius. Språket är engelska och premiären kommer år 2020. (källa)
  8. I tjugoårsåldern kom hon, efter att ha genomgått fröken Blöckers flickskola i Itzehoe, som guvernant till familjen Piper på Engsö i Sverige och stannade i fem års tid. Under denna tid lärde hon sig svenska och det blev grunden för hennes senare talrika översättningar av skandinaviska texter till tyskan, bland annat skrivna av Hans Hildebrand, Oscar Montelius, Sophus Müller, Sven Nilsson, Bernhard Salin och Ingvald Undset, vilket gjorde att den tyska publiken, såsom Gustaf Kossinna, fick ta del av skandinaviska intellektuella landvinningar. (källa)
  9. Pälle Näver bodde under större delen av sitt liv strax utanför Stenberga på torpet Alphyddan, eller som det kom att kallas Näverlunda, vilket fadern hade uppfört. Hans skolutbildning bestod förutom folkskolan av två månader vid Karlskoga folkhögskola. Han hade från början tänkt bli militär liksom fadern och tog i tjugoårsåldern värvning, men tvingades snart att lämna det militära på grund av sjukdom. Under sjukdomstiden fick han tid att skriva och snart var han poet på heltid. Han återvände till faderns torp och flyttade dit flera hus och 1945 flyttade han även dit sin diktarstuga Vättehult. Förutom diktare var han även musiker. (källa)
  10. Pjäsen inleds med en dialog mellan borgmästaren och Agnes, där det framgår att den förstnämnda ska ställa till med fest. Han är emellertid en smula ledsen över att han inte har någon hustru, varpå han friar till Agnes (för sjätte gången), som avböjer med motiveringen att hon inte kan skiljas från sin bror och sitt barndomshem. Vidare framkommer att Agnes, när hon var i tjugoårsåldern, var förälskad i en man, som dock gifte sig med en annan kvinna. Efter en gissningslek får borgmästaren veta att mannen är han, varpå han blir sårad och lämnar gården. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.