Tjänstehjon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tjänstehjon, varianter, uttal och böjningar av tjänstehjon

Tjänstehjon synonym, annat ord för tjänstehjon, vad betyder tjänstehjon, förklaring, uttal och böjningar av tjänstehjon.

Vad betyder och hur uttalas tjänstehjon

Tjänstehjon uttalas tjänste|hjon och är ett substantiv.

Tjänstehjon betyder:

Ordformer av tjänstehjon

Singular

tjänstehjon
obestämd grundform
tjänstehjons
obestämd genitiv
tjänstehjonet
bestämd grundform
tjänstehjonets
bestämd genitiv

Plural

tjänstehjon
obestämd grundform
tjänstehjons
obestämd genitiv
tjänstehjonen
bestämd grundform
tjänstehjonens
bestämd genitiv

Tjänstehjon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tjänstehjon

  1. Tjänstehjon – en generell plikt att söka och finna en husbonde som ville anställa. (källa)
  2. En husbonde var förr en man som ägde en bebyggd fastighet, till exempel en bondgård eller en verkstad. Husbonden ansågs vara juridisk och politisk representant för familj, tjänstehjon och alla andra (inhysingar) som bodde i huset. (källa)
  3. Legostadgan (även kallad Tjänstehjonsstadgan eller Legohjonsstadgan) var en lag i Sverige som reglerade förhållandet mellan husbonde och tjänstehjon (anställda). (källa)
  4. Pigor som arbetade i lantbruk tillhörde gårdens tjänstehjon och var den kvinnliga motsvarigheten till gårdens manliga bonddrängar. På små gårdar utförde pigan ofta både hushållsarbete och lantarbete, men på större gårdar, främst de södra delarna av Sverige, kunde det finnas ett flertal pigor som enbart utförde lantarbete, till exempel mjölkning, medan särskilda tjänsteflickor utförde hushållsarbete. (källa)
  5. Tjänstehjon eller legohjon, inom jordbruket kallade drängar, pigor och statare, var tjänstefolk vars villkor reglerades av Legohjonsstadgan (i Sverige upphävd år 1926), vilken i praktiken innebar en generell plikt att söka och finna en husbonde som ville anställa. De få undantagen gällde för välbärgade, för ungdomar upp till 21 års ålder ifall deras arbete behövdes på föräldrarnas gård, samt för personer som saknade arbetsförmåga. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.