Tobaksvaror Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tobaksvaror, varianter, uttal och böjningar av tobaksvaror

Tobaksvaror synonym, annat ord för tobaksvaror, vad betyder tobaksvaror, förklaring, uttal och böjningar av tobaksvaror.

Vad betyder och hur uttalas tobaksvaror

Tobaksvaror uttalas tobaks|var|or och är ett substantiv plural.

Ordformer av tobaksvaror

Plural

tobaksvaror
obestämd grundform
tobaksvarors
obestämd genitiv
tobaksvarorna
bestämd grundform
tobaksvarornas
bestämd genitiv

Tobaksvaror är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tobaksvaror

  1. På restauranger och nattklubbar med serveringstillstånd gäller åldersgräns 18 år för inköp av samtliga alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror. Alkoholhaltig dryck måste dock säljas med skäligt pålägg enligt alkohollagen då det är förbjudet att bjuda på alkohol. Det är då den serveringsansvariges ansvar att kunden inte dricker sig berusad. (källa)
  2. Tullverket har genom lag (1998:506), vilken trädde i kraft den 1 juli 1998, rätt att öppna och kontrollera om postförsändelserna från andra EU-länder innehåller alkohol- eller tobaksvaror. Då postförsändelserna skyddas av brevhemligheten får endast vissa personer besluta om öppnandet och det får bara ske på vissa postkontor. Under 2007 öppnades 296 postförsändelser som korrekt misstänktes innehålla punktskattepliktiga varor. (källa)
  3. Under och efter andra världskriget, mellan 1940 och fram till 1951, infördes ransonering på bland annat kaffe, te, kakao, skor, textilvaror, kött, ägg, socker, sirap, grädde, kryddor, mjöl och bröd, matfett, ost, tobaksvaror, tvätt- och rengöringsmedel, soda, ljus, risgryn, havregryn, makaroner, potatismjöl, ärter, bönor och salt. Den först ransonerade varan blev kaffe, där ransonering pågick 27 mars 1940-31 oktober 1945, och där kvoterna tidvis var 13 gram/person och vecka, en dryg tiondel av 1939 års konsumtion. Bensinen släpptes fri den 13 november 1945 och tobaksransoneringen upphörde den 22 september samma år. År 1948 återinfördes ransonering av bensin, orsaken var brist på utländsk valuta. Under andra världskriget upprättades en speciell myndighet, Statens Livsmedelskommission, som utfärdade speciella ransoneringskort för att styra upp ransoneringen. Efter kriget försvann till en början så gott som samtliga ransoneringar, men de återinfördes och togs bort efter hand för att motverka en alltför stor import till Sverige. Staten ville kontrollera valutainförseln för att undvika en ekonomisk kollaps efter kriget då suget på importvaror som kaffe, gummi m.m. var stort. (källa)
  4. Varor kan vara belagda med tullavgift, ransonerade, förbjudna att föra över gränsen eller förbjudna över huvud taget att inneha i mottagarlandet. Exempel på smugglade varor kan vara vapen, narkotika, tobaksvaror, spritdrycker, illegalt brutna ädelstenar, varor som kan användas för dödsstraff eller vid tortyr eller produkter med dubbla användningsområden. Även växter till exempel sällsynta orkidéer och andra varor som miljöfarligt avfall och illegala läkemedel smugglas samt djur, särskilt hundar och katter samt även hotade djurarter som vissa apor och kroppsdelar från hotade djurarter som elefantbetar och noshörningshorn. I de flesta länder är det straffbelagt att smuggla och smuggling är därför i allmänhet ett brott. (källa)
  5. I Sverige hade sparbössan sin storhetstid under 1900-talet, när många barn fick en sparbössa från banken efter amerikansk modell och kontanthanteringen i samhället var vanligare. Barn i gemen började få tillgång till egna pengar, i samband med att fenomen som veckopeng blev allt vanligare. Även vuxna kan spara pengar i sparbössa, exempelvis till utgifter för bensin, parkeringsautomater, godis- och tobaksvaror, telefon, resor och nöjen, alternativt till oförutsedda (små-)utgifter. (källa)
  6. En tobakshandlare, även kallad tobakist, är en försäljare inom detaljhandeln av olika tobaksvaror, till exempel cigaretter, snus, cigarrcigaretter, cigarrer och piptobak. Tobakshandlare saluför även rökaccessoarer, typ pipor, cigarrsnoppare, piprensare, tändare, cigarr/cigarett etui och askfat. (källa)
  7. I vissa länder har man infört förbud mot att exponera tobaksprodukter i butikerna. Det handlar bland annat om Thailand, Kanada, Irland, Island, Norge samt två delstater i Australien. Förbudet har tagit olika former i olika länder men det innebär i allmänhet att butiker förbjuds att skylta med tobaksvaror. Istället tvingas butiker som vill sälja tobaksvaror att förvara produkterna under disk eller i särskilda skåp och ta fram varorna först när kunderna frågar efter dem. Tanken bakom förbudet är att det skall bli svårare att komma åt tobaksvaror och att det faktum att man inte kan se produkterna skall förmå folk att avstå från rökning. (källa)
  8. I Sverige tas skatten ut per styck för cigaretter, cigariller och cigarrer medan den för andra tobaksvaror tas ut med ett belopp per kilo. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.