Vad betyder och hur uttalas tolkningsmetod
Tolkningsmetod uttalas tolk|nings|met|od.
Ordformer och varianter av tolkningsmetod
Singular
- tolkningsmetod
- obestämd grundform
- tolkningsmetods
- obestämd genitiv
- tolkningsmetoden
- bestämd grundform
- tolkningsmetodens
- bestämd genitiv
Plural
- tolkningsmetoder
- obestämd grundform
- tolkningsmetoders
- obestämd genitiv
- tolkningsmetoderna
- bestämd grundform
- tolkningsmetodernas
- bestämd genitiv
Tolkningsmetod är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet tolkningsmetod
Ideologikritik är en analys- och tolkningsmetod, där man undersöker de sociala, ekonomiska, kulturella och politiska omständigheterna kring verket och författaren. Metoden började utformas 1970 av retorikern och författaren Michael Calvin McGee, som föreläste på university of Memphis och university of Wisconsin-Madison. Ideologikritik är ofta sammankopplad med strukturalismen, där man studerar strukturer och system. Man studerar även teckens relation till andra tecken och dess betydelse för texten. - Vad orden, typsnitten, meningsbyggnaden och så vidare får för betydelse för verkets budskap.
Den idag mest använda tolkningsmetoden är comprehensive system som utvecklades på 70-talet av John Exner. Comprehensive System (CS) bygger på en omfattande databas av rorschachprotokoll, kodade enligt principer som gör det lättare än tidigare att göra statistiska jämförelser. Metoden används idag i olika sammanhang, exempelvis inom rättspsykiatri och allmänpsykiatri, vid behandlingsplanering, som hjälpmedel vid psykoterapi-utvärdering och som urvalsinstrument.
Den teleologiska metoden, som ibland benämns ändamålstolkning, innebär att man tolkar lagen med utgångspunkt i de ändamål lagstiftningen har. Likt den subjektiva metoden lägger man här stor vikt vid förarbetsuttalanden, men en teleologisk lagtolkning går ett steg längre. Man beaktar även i någon mån rättspolitiska värderingar och, framför allt, en sådan tolkningsmetod kan innefatta ett beaktande av att ändamålet med lagstiftningen förändrats med tiden. När den teleologiska metoden tillämpas är det i första hand på de säregna fallen, där man inte får ledning av lagtext och förarbeten vid tolkningen.