Tomatpuré Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tomatpuré, varianter, uttal och böjningar av tomatpuré

Tomatpuré synonym, annat ord för tomatpuré, vad betyder tomatpuré, förklaring, uttal och böjningar av tomatpuré.

Vad betyder och hur uttalas tomatpuré

Tomatpuré uttalas tom|at|puré och är ett substantiv.

Ordformer av tomatpuré

Singular

tomatpuré
obestämd grundform
tomatpurés
obestämd genitiv
tomatpurén
bestämd grundform
tomatpuréns
bestämd genitiv

Plural

tomatpuréer
obestämd grundform
tomatpuréers
obestämd genitiv
tomatpuréerna
bestämd grundform
tomatpuréernas
bestämd genitiv

Tomatpuré är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tomatpuré

  1. I en undersökning utförd vid Chalmers 2009 konstaterades att några vanliga ketchupmärken på den svenska marknaden innehöll allt mellan 18 och 85 procent tomatpuré. Mängden tomatpuré i tomatketchup bör dock endast ses som riktmärke och inte ett exakt mått på tomatinnehållet, detta eftersom tomatinnehållet i tomatpuré kan variera. (källa)
  2. Kaviar tillverkad av rom från torskfiskar och sej med huvudsyfte att fungera som smörgåspålägg. Till skillnad från den ryska kaviaren är smörgåskaviaren betydligt mer bearbetad. Förutom rom (oftast rökt), så innehåller den även tomatpuré, potatis, socker, med mera. Ett i Sverige välkänt märke är Kalles kaviar, som tillverkats av Abba Seafood sedan 1954. Svennes kaviar är en mildare, billigare variant med mindre rom och mer socker, som kommer från samma företag. (källa)
  3. Cajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. I de flesta kokböcker fram tills på början av 1900-talet innehåller recept på köttbullar inte lök. Edith Jonsson-Ekegårdh skrev i Stora kokboken från 1944 en mängd olika recept för köttbullar, de flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Där finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk. (källa)
  4. Fransk tomatsås (Sauce tomate) räknas som en av grundsåserna i det franska köket och används således som grund för ytterligare såser av olika slag. Ingredienserna i sauce tomate är gul lök, morötter, rotselleri, persiljestjälkar, fläsksvål, matfett, vetemjöl, ljus buljong, tomatpuré, lagerblad, timjan, vitlök, socker, salt och vitpeppar. (källa)
  5. Choronsås är en bearnaisesås med tomatpuré som bland annat passar till stekt eller grillat biffkött. Såsen är uppkallad efter den franske köksmästaren Alexandre Étienne Choron (1837–1924). (källa)
  6. Alexandre Étienne Choron, född 1837 i Caen i Calvados, död 1924, var en fransk kock och köksmästare. Som köksmästare på den firade restaurangen Voisin i Paris gav han namn till Choronsåsen, en bearnaisesås som förstärks med tomatpuré innan den reduceras. (källa)
  7. Kalles, tidigare Kalles kaviar, i Finland även Kalles romkräm, är ursprungligen ett svenskt smörgåspålägg gjort av rökt, sockersaltad torskrom. Den innehåller även tillsatt socker, salt, potatisflingor och tomatpuré och finns som aluminiumtub, lanserad av AktieBolaget Bröderne Ameln (Abba Seafood). Lanseringsår anges av företaget självt till 1954, men det finns annonser och andra artiklar som nämner Kalles kaviar redan från 1950. Senare har produkten även utkommit i andra smakvarianter, och andra tillverkare säljer liknande produkter. Abba Seafood ingår i den norska Orkla-koncernen. (källa)
  8. Namnet kommer från dess tillagningssätt, i det att den tillagas som hare - befrias från hinnor, läggs i mjölk, torkas, späckas och bryns, samt samsätts med peppar och salt. Ibland smaksätts oxhare även med tomatpuré och späds med buljong. Såsen avreds med grädde. (källa)
  9. En skysås skapas genom att antingen använda stekvätskan vid stekning av råvaror som till exempel stekar eller hel kyckling, vilka sedan kokas ihop till önskat innehåll, eller genom kokning av rostade råvaror som till exempel köttben, lök, rotsaker och kryddor. Vanligt förekommande ingredienser vid kokning av skysås eller fond är: Köttben/ben, lök, morot, palsternacka, purjolök, rotselleri, vitpepparkorn, lagerblad, timjan, persiljestjälkar och tomatpuré. Skysås eller fond används som bas till många såser, till exempel rödvinssås, andra vinsåser och som smakförstärkare i exempelvis svampsåser. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.