Tomatsås Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tomatsås, varianter, uttal och böjningar av tomatsås

Tomatsås synonym, annat ord för tomatsås, vad betyder tomatsås, förklaring, uttal och böjningar av tomatsås.

Vad betyder och hur uttalas tomatsås

Tomatsås uttalas tom|at|sås och är ett substantiv.

Ordformer av tomatsås

Singular

tomatsås
obestämd grundform
tomatsås
obestämd genitiv
tomatsåsen
bestämd grundform
tomatsåsens
bestämd genitiv

Plural

tomatsåser
obestämd grundform
tomatsåsers
obestämd genitiv
tomatsåserna
bestämd grundform
tomatsåsernas
bestämd genitiv

Tomatsås är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tomatsås på Engelska

  • tomato sauce

Hur används ordet tomatsås

  1. Det finns lika många varianter av jambalaya som kockar som tillagar den. För jambalaya i cajuntappning används en typ av redning (roux), medan den i kreolsk tappning vanligtvis använder tomatsås. (källa)
  2. Pizza är en maträtt bestående av ett runt, platt bröd som inför gräddning täckts med olika pålägg – normalt åtminstone tomatsås, ost, ofta mozzarella och örtkryddor men ofta även grönsaker, kött, fisk, fågel, skaldjur och svamp. (källa)
  3. Ravioli är en maträtt bestående av kuddformad pasta med fyllning som finns i många lokala varianter. Fyllningen kan innehålla till exempel köttfärs, räkröra, skinka, svamp, spenat och/eller ost (exempelvis ricottaost). Raviolin serveras ofta i en tomatsås eller köttfärssås, alternativt med olivolja och riven ost. I livsmedelsbutiker säljs ravioli som konserv och som färskvara i kyldisken. (källa)
  4. Spagettin ingår som en viktig del av det italienska köket, med klassiska rätter som spaghetti bolognese (med köttfärssås) och spaghetti carbonara (med rökt sidfläsk, äggula, peppar och gul lök). Spagetti serveras även ofta tillsammans med tomatsås eller ketchup. (källa)
  5. Framförallt beredd (saltad eller rökt) skarpsill har i Bohuslän kallats brisling eller brissling (med varianterna bressling och brässling), från norskan, känt före år 1779. Motsvarande namn i Blekinge, Skåne och Halland har varit briling (lokalt i Blekinge även brilling). Från lågtyskan härrör den äldre benämningen breitling. Sockersaltad och kryddinlagd skarpsill saluförs i Skandinavien under det traditionella handelsnamnet ansjovis, vilket bland annat är en viktig ingrediens i Janssons frestelse. Skarpsill inlagd i tomatsås eller matolja säljs som sardiner. De salufördes från 1995 och ett tjugutal år framåt med namnet brisling enligt EU-regler för att inte förväxlas med produkter av fiskarten sardin. (källa)
  6. I tex-mex-köket används ofta så kallade tacoskal av torkade tortillas bakade på gult majsmjöl. I Sverige avser tacos oftast maträtten bestående av tacoskal som värms lätt och fylls med tacokryddad (bland annat spiskummin, paprikapulver och vitlök) köttfärs och diverse tillbehör. Tillbehören varierar, men några vanliga är riven ost, guacamole, tomat, paprika, majs, sallad, gurka, gul lök eller rödlök, vitlök, ananas, kryddig tomatsås (tacosås/tomatsalsa), gräddfil/crème fraîche, kokta bönor och jalapeño. Dessa serveras ofta i separata skålar eller på ett större fat, så att bordsgästerna själva kan fylla sina tacoskal med ingredienser efter egen smak. (källa)
  7. En traditionell engelsk frukost brukar innehålla rostat bröd, stekt ägg, vita bönor i tomatsås, korv och bacon. I Storbritannien förekommer även toast soldiers (toastsoldater), vilket är rostat bröd delat i stavar. Dessa brukar dippas i löskokta ägg. (källa)
  8. Tomat i olika former innehåller stora mängder av en karotenoid, som finns i blodplasman, vars namn är lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten äröd. Detta näringsämne återfinns bland annat i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär, nypon, gac och just tomat. I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. Skillnaden är ganska markant: tomater råa 3025, tomater kokade 4400, tomatjuice på burk 9318 µg lykopen per 100g. Det finns även gula tomater och dessa kan ofta ätas av allergiker eftersom det är det röda färgämnet som de flesta inte tål. (källa)
  9. Tomatsås är en sås som består av krossade eller hackade tomater. Salt, socker, buljong (om tomaterna inte är mycket mogna) och olika örtkryddor kan tillsättas efter smak. Tomatsås serveras ofta till pasta och grillat eller panerat kött. Det är även en av huvudingredienserna i pizza. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.