Torrnål Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder torrnål, varianter, uttal och böjningar av torrnål

Torrnål synonym, annat ord för torrnål, vad betyder torrnål, förklaring, uttal och böjningar av torrnål.

Vad betyder och hur uttalas torrnål

Torrnål uttalas torr|nål och är ett substantiv.

Ordformer av torrnål

Singular

torrnål
obestämd grundform
torrnåls
obestämd genitiv
torrnålen
bestämd grundform
torrnålens
bestämd genitiv

Plural

torrnålar
obestämd grundform
torrnålars
obestämd genitiv
torrnålarna
bestämd grundform
torrnålarnas
bestämd genitiv

Torrnål är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet torrnål

  1. Pietiläs mångsidiga produktion utmärktes av en grafisk renhet och ett skickligt utnyttjande av torrnålens möjligheter. Hon arbetade med abstrakta kompositioner och figurativa, fantasibetonade scenerier, liksom med naturscenerier. Många av verken hade motiv från Pellinge skärgård, där hon tillbringade många somrar. (källa)
  2. I konsthallen har ett stort antal utställningar visats åtminstone sedan 2003. Gården drivs och ägs numera av Österåkers Konstförening i samverkan med Österåkers kommun. Förutom konsthallen med kafé är gårdsområdet säte för flera olika kulturverksamheter. Åkersberga Trädgårdssällskap har sedan 1999 utvecklat en visningsträdgård i parken samt en skolträdgård, Barnens trädgård, och biodlarförening. I angränsande byggnader finns lokaler för konsthantverk, grafikgruppen Torrnålarna samt konstnärsgruppen KRO-KIF. (källa)
  3. Han var son till lokomotivföraren Carl August Sörman och Jenny Lidell och gift första gången 1925 med Elna Cedergren och andra gången från 1934 med Cecilia Elisabeth Granath. Sörman bedrev först konststudier via korrespondenskurser och under 1940-talet för Arne Isacsson. Han var fram till 1939 verksam som fotograf och fotohandlare innan han övergick till sin konstnärliga verksamhet. Som konstnär ägnade han sig främst åt att återge kulturhistoriska miljöer, gamla gårdar och stadsskildringar från Köping utförda i olja, krita, etsning, torrnål eller teckningar i en detaljtrogen och realistisk stil. Många av hans teckningar publicerades under åren i den lokala dagspressen och 1958 gav han ut en reproduktionssvit med 20 teckningar med motiv från det gamla Köping. Separat ställde han ut i Köping ett tiotal gånger Sörman är representerad med oljemålningen Garvare Råbergs gård och ett antal teckningar vid Köpings museum samt Köpings rådhus. (källa)
  4. I limtryck används kartong som bildunderlag. Limtryck är en blandning av djuptryck (där inristade fördjupningar ger färg, exempelvis torrnål) och högtryck (där det bortskurna inte ge färg, exempelvis linoleumtryck). (källa)
  5. Han var son till hemmansägaren Toomas Paju och Liidi Saapar och från 1957 gift med Ingrid Laanemäl. Paju studerade vid Konstfackskolan i Stockholm 1947-1953 och grafik för Harald Sallberg vid Konsthögskolan 1951-1953 samt för Chrix Dahl på Statens Kunstakademi i Oslo 1954-1955. Separat ställde han ut i Saltsjöbaden. Hans konst består av symboliskt naivistiska kompositioner i träsnitt, torrnål, akvatint, etsning eller litografi. Som illustratör illustrerade han bibliofilupplagan av Kalju Lepiks bok Kantat för flöjt och änglakör, en ABC-bok på estniska samt en bilderbok efter H.C. Andersens saga Den ståndaktige tennsoldaten. (källa)
  6. Ivarssons konstnärskap handlar mest om människor och mänskliga tillstånd. Han skildrar framför allt sinnesstämningar och känslor. Uttryckssätt är måleri, teckning och grafik (serigrafi, torrnål och träsnitt). (källa)
  7. Kihlman tillhör en finlandssvensk kultursläkt och är verksam som målare och grafiker. Sedan 1979 är han bosatt i Stockholm. Som grafiker är han främst känd för sina svartvita koppargrafiska verk i tekniken torrnål, ofta med motiv influerade av hans många resor i framför allt Östeuropa. För sin grafik har Kihlman tilldelats ett flertal internationella priser och utmärkelser i bland annat Kanada (Toronto och Montréal), Polen, Kina, Rumänien, Serbien, Spanien och Japan. I Sverige har han tilldelats Karlskoga Nobels Konststipendium 2001, Grafiska Sällskapets Erik Wessel-Fougstedts stipendium 2004 och tillsammans med kulturjournalisten Karl Haskel hedersstipendium ur Nils G. Stenqvists minnesfond 2009. År 2012 erhöll Kihlman Krzyzem Kawalerskim Orderu Zaslugi Rzeczypospolitej Polskiej (Republiken Polens förtjänstorden) och 2015 kreerades han till hedersdoktor vid Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu i Wroclaw i Polen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.