Totalverkan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder totalverkan, varianter, uttal och böjningar av totalverkan

Totalverkan synonym, annat ord för totalverkan, vad betyder totalverkan, förklaring, uttal och böjningar av totalverkan.

Vad betyder och hur uttalas totalverkan

Totalverkan uttalas tot|al|verk|an och är ett substantiv.

Ordformer av totalverkan

Singular

totalverkan
obestämd grundform
totalverkans
obestämd genitiv
totalverkan
bestämd grundform
totalverkans
bestämd genitiv

Plural

totalverkningar
obestämd grundform
totalverkningars
obestämd genitiv
totalverkningarna
bestämd grundform
totalverkningarnas
bestämd genitiv

Totalverkan är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Totalverkan på Engelska

  • total effect, full impact, major impact, total effect / efficiency

Hur används ordet totalverkan

  1. Redan i rådhusförslaget hade Ragnar Östberg planerat att placera "en dominerande gestalt ur den svenska historien" på en kolonn utanför byggnadens sydöstra hörn. Både val av placering och konstnär för Engelbrektstatyn vållade problem och drog ut på tiden. Till en början fick Carl Milles uppdraget av det nybildade Stockholms skönhetsråd att tillsammans med Östberg utforma Engelbrekt och ett tjugotal olika modeller presenterades av Milles. De visade dels en figur som slår ihjäl ett lejonliknande eller ormliknande odjur med en yxa eller en man som höjer sitt svärd. Östberg ville ha en "totalverkan" med en staty på en hög kolonn, helst stående i Riddarfjärdens vatten, vilket Stockholms skönhetsråd sade nej till, kolonnen accepterades dock. (källa)
  2. Grundström väckte först uppmärksamhet då han framkom med ett motförslag till Helgo Zettervalls projekt av 1875 till restaurering av Uppsala domkyrka. Grundström utgick från synpunkten att det historiskt givna, som utan skada för byggnadens totalverkan kunde bibehållas, också borde bibehållas, men hans åsikt blev ej den segrande. Han ritade flera landskyrkor, uppgjorde förslag till restaurering av kyrkor i Vadstena och Sigtuna samt biskopshuset i Strängnäs. (källa)
  3. Wetterling reste 1826 på en studieresa till Paris där han studerade teckning efter levande modell och anatomi samt en rad häststudier. Under de fem år han vistades i Paris skrev han flitigt brev till sin mor och långa orienterade brev till vännen Boije. Han studerade målning en kortare tid för Théodore Gudin och besökte museum och gallerier för att beskåda verk av Horace Vernet och Théodore Géricault som blev hans förebild i ett konstverks totalverkan. Från Paris gick resan vidare till Rom 1827 och Neapel 1830. Efter hemkomsten till hemlandet 1831 publicerade han ett Lithografiskt allbum men ägnade sedan större delen av sin tid åt den militära tjänstgöringen där han blev lärare i teckning vid Högre artilleriläroverket och adjutant hos kronprins Oskar. Han blev ledamot av Konstakademien 1840. Han medverkade första gången i Konstakademiens utställning 1826 med en teckning av Ett sto med föl och han var en regelbunden utställare i akademiens utställningar 1831–1858 Hans produktion består av små hästtavlor, italienska och svenska utsikter, folklivsbilder, landskapsskildringar, porträtt utförda i olja, akvarell, blyerts, tusch, sepia samt på beställning bataljmålningar, ceremonitavlor och historiemåleri vara många senare litograferades av Carl Andreas Dahlström. (källa)
  4. Han var son till kronolänsmannen Fredrik Vilhelm Sjöström och Anna Lovisa Ahlblad och gift med Olga Thureson samt farbror till Wilho Sjöström. Efter genomgången teknisk realskola 1859–1861 i Åbo studerade han arkitektur för Georg Chiewitz i Åbo och under sju år från 1861 vid Konstakademien i Stockholm där han deltog i undervisningen i arkitekturskolan och målarskolan och tilldelades akademiens stora guldmedalj 1868. Sjöström räknas till en av Fredrik Wilhelm Scholanders bästa elever och intresserade sig extra för akvarellkonsten och arbetade en tid som Scholanders assistent. Han kopieringsmålade Scholanders dekorationsbilder till skådespelet Torkel Knutsson och fick därefter självständigt utföra dekorationerna till feeriskådespelet Slösaren på Nya teatern. Efter akademitiden i Stockholm vidareutbildade han sig i arkitektur under en studieresa med statsunderstöd 1869-1872 i Tyskland och Italien innan från 1872 var verksam som arkitekt och lärare vid polytekniska institutet i Helsingfors. Sjöström arbetade så gott som enbart i renässansstil. Hans mest betydande arbeten är Kiseleffska huset, Polytekniska institutet, (Som numera hyser yrkeshögskolan Stadia), forna tyska skolans hus och Alexandersgymnasiets förra hus i Helsingfors, corps de logi på Malmgård, ombyggnaden av karaktärshuset på Sarvlax samt kyrkorna i Kides och Kronoborg. Som den kunskapsrika eklektiker han var, gav Sjöström sina alster en stark totalverkan och smakfullhet i detaljerna. Som bisyssla var han verksam som akvarellmålare. Hans största uppgift var ritningarna till ett lantdagshus. När han dog var ritningarna utställda i Helsingfors och efter hans död blev de belönade med guldmedalj, men aldrig utförda. Sjöströms verksamhet som arkitekt och som lärare var av stor betydelse för byggnadskonstens utveckling i Finland. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.