Träna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder träna, varianter, uttal och böjningar av träna

Träna synonym, annat ord för träna, vad betyder träna, förklaring, uttal och böjningar av träna.

Synonymer till träna

Vad betyder och hur uttalas träna

Träna uttalas träna och är ett verb -de.

Ordformer av träna

Aktiv

träna
infinitiv
tränar
presens
tränade
preteritum
tränat
supinum
tränande
presens particip
träna
imperativ

Passiv

tränas
infinitiv
tränas
presens
tränades
preteritum
tränats
supinum

Perfekt particip

tränad en
~ + subst.
tränat ett
~ + subst.
tränade den/det/de
~ + subst.

Träna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Träna på Engelska

  • practise - practise running
  • train - coach the boys', team

Hur används ordet träna

  1. Hinderbanor används för att träna och utvärdera fysisk och mental styrka, kondition, smidighet och koordination i bland annat militär, polis och idrott. Typiska moment för en hinderbana för människor inkluderar krypning, balansövningar, hängövningar och klättring. (källa)
  2. Alla hundar ska vara registrerade hos SHCF. Detta kräver att hundens stamtavla framgår, att hunden är registrerad i SKK och är ID-märkt. Hundar under 12 månader får inte träna genom att springa efter en hare på banan, detta för att inte påverka deras fysiska utveckling. (källa)
  3. Psykologen Anders Hallgren grundade på 1970-talet yrket hundpsykolog i Sverige. Han introducerade ett nytt sätt att arbeta med problemhundar. Detta yrke fick titeln hundpsykolog och första utbildningen startade 1978. Kännetecknande för detta sätt att utreda och träna hund är en helhetssyn och att se bakom problemen. Eftersom den tidens hundträning byggde på hårda tag och inlärning baserad på korrigeringar blev detta med mjuka metoder hans signum. Detta krävde större kreativitet hos de som skulle bli den nya tidens problemlösare. (källa)
  4. Kroppsbyggare, den grupp av tränande människor som främst eftersträvar hypertrofi, tränar generellt sett med mer måttliga vikter och ganska kort vila mellan seten vilket ger en hög metabolisk stress. Styrkelyftare fokuserar istället på att träna med tunga vikter och längre vila mellan intervallerna. Vilken metod som ger optimal hypertrofi är dock oklart, eftersom både mekanisk spänning, metabolisk stress och små skador i musklerna är faktorer som påverkar hypertrofin. (källa)
  5. Höghöjdsträning är en träningsform där idrottaren bor på hög höjd, ofta bergskedjor eller högt situerade platåer. Eftersom luften på denna höjd är så tunn bildas i benmärgen automatiskt fler röda blodkroppar för att kompensera den tunna och syrefattiga luften. När idrottaren sedan återvänder till normal höjd har denne fortfarande kvar alla de extra röda blodkropparna (erytrocyter), och detta förbättrar i sin tur resultat i främst långdistanstävlingar såsom långdistanslöpning och längdskidåkning. Ett annat sätt att framställa "konstgjord" höghöjdsträning är att träna i så kallade "höghöjdshus" vilket innebär ett hus där man med hjälp av luftpumpar framställt ett lägre än normalt lufttryck vilket i sin tur ger samma effekt som att befinna sig på en hög altitud. Det kostar dock mycket att åka på en höghöjdsträning vilket kan leda till att bara elitsatsande idrottare med goda ekonomiska resurser åker på det. (källa)
  6. Tröskelintervaller bör vara den första intervallträningsformen. Den syftar till att träna kroppen att hantera ökad mjölksyramängd på ett effektivare sätt. Farten under arbetspassen ska vara ungefär den medelhastighet man maximalt orkar hålla i 60 minuter, dock minst 10 kilometer i timmen. Vilan bör vara 30-90 sekunder lång samt ske stående för att inte sänka mjölksyramängden för mycket. (källa)
  7. Termen jū jutsu är gammal, och syftar ursprungligen på japanska kampskolor, ryū. En del av dessa grundades för flera hundra år sedan, och räknas tillsammans med olika svärds- och andra vapenskolor till koryu budo, gammal budo. De flesta gamla japanska stridsskolor är utdöda, och så även vad gäller gammal jūjutsu. Av de som levt vidare, tränas ett fåtal även i väst, såsom Hontai Yoshin Ryu och de skolor som ingår i Bujinkan. Tvärt emot vad många tror, kan ett flertal vapen ingå i jūjutsu. Normalt användande av svärd brukar inte räknas till jūjutsu, men exempelvis sätt att använda ett svärd som är kvar i baljan för att låsa sin motståndare räknas ofta dit. (källa)
  8. Motionsgymnastik, ofta kallat gympa , "jumpa" eller jympa, är en form av gymnastik som utförs som motionsidrott snarare än som en tävlingsgren. Motionsgymnastik innehåller oftast en blandning av inslag som syftar till att träna styrka, uthållighet, rörlighet och koordination. Motionsgymnastik kan utföras såväl inomhus som utomhus och utförs vanligtvis i grupp efter instruktioner från en instruktör som förevisar övningarna. Oftast till musik. (källa)
  9. Kappseglingar arrangeras oftast av större segelbåtssällskap som bjuder in till tävling utan krav på medlemskap men med krav på att en viss startavgift erläggs. Kappseglingar arrangeras också ofta på ideell basis av mindre segelsällskap, båtklubbar eller båttypsföreningar, för att ge möjlighet för besättningar att tillsammans med andra få tillfälle att träna upp sina allmänna seglingskunskaper, gällande kappseglingsregler och utveckla sitt båtmaterialet, där själva tävlingsmomentet anses vara en viktig drivande faktor i inhämtandet av både praktiska och teoretiska kunskaper som också ger ett bra tillfälle utom tävlan till utbyte av erfarenheter mellan besättningar. (källa)
  10. I dagens karate tränas kata tillhörande alla tre grundstilar i nästan alla karateskolor på grund av tävlingar och därför är det svårt att träna enbart Shuri-te, Naha-te eller Tomari-te som tävlingsutövare. Om man istället väljer att definiera de tre grundstilarna efter karate kata, så symboliserar Kusanku och Itosu no Passai (även kallad Passai Sho inom Shorin ryu) Shuri-te bra. Naha-te symboliseras bra av Suparinpei från Gōjū-ryū. Tomari-te symboliseras väl av Tomari Chinto från Matsubayashi-ryū eller Anan från Ryuei-ryū. Dessa kata återfinns i nästan alla stilar med liknande utförande, men ursprunget och huvudidén är den samma. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.