Trafikljus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trafikljus, varianter, uttal och böjningar av trafikljus

Trafikljus synonym, annat ord för trafikljus, vad betyder trafikljus, förklaring, uttal och böjningar av trafikljus.

Vad betyder och hur uttalas trafikljus

Trafikljus uttalas traf|ik|ljus och är ett substantiv.

Ordformer av trafikljus

Singular

trafikljus
obestämd grundform
trafikljus
obestämd genitiv
trafikljuset
bestämd grundform
trafikljusets
bestämd genitiv

Plural

trafikljus
obestämd grundform
trafikljus
obestämd genitiv
trafikljusen
bestämd grundform
trafikljusens
bestämd genitiv

Trafikljus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trafikljus

  1. Den industriella revolutionen under 1800-talet ledde till att befolkningen ökade lavinartat i städerna och likadant blev det med antalet hästdragna fordon. Både mjölk och post delades ut med hjälp av hästdragna kärror och till och med brandkåren använde sig av hästdragna kärror med vattenpumpar som kunde väga flera hundra kilo. Man hade även hästdragna hästomnibussar i de största städerna. Efter mitten av 1800-talet var vagnshästen den vanligaste typen av häst i världen. Vi sekelskiftet fanns ca 3-5 miljoner hästar enbart i de amerikanska storstäderna och en motsvarande siffra i Europa. Då det inte fanns trafikljus eller övergångsställen kunde det ofta bli trafikkaos i storstäderna. Denna kraftiga förfrågan på vagnshästar påverkade även aveln och under den här tiden utvecklades högklassiga vagnshästar som den numera utdöda Norfolktravaren, men även nu levande hästraser som Cleveland Bay och Hackneyhästen, som är välkänd för sin höga aktion. (källa)
  2. En lokalgata är en stadsplaneringsterm för en gata som, till skillnad från huvudgatan, är avsedd för trafik inom området. En lokalgata är smal och saknar i allmänhet trafikljus. (källa)
  3. I länder med högertrafik kör trafiken moturs i cirkulationsplatser, och medurs vid vänstertrafik. I många men inte alla länder med högertrafik gäller inte högerregeln (och motsvarande vid vänstertrafik). Istället måste inkommande trafik vanligen lämna företräde, för att köer ska undvikas inne i cirkulationen. När fordon kör ut ur cirkulationen blir det en lucka ledig som andra fordon kan ta, och kapaciteten kan således vanligen utnyttjas effektivt utan att reglering med trafikljus eller polismans tecken behövs. Cirkulationen syftar på så sätt till att utgöra ett självreglerande autonomt kösystem. Cirkulationsplatser har också fördelen framför vägkorsningar att kollisioner sällan leder till allvarliga olyckor, eftersom cirkulationer konstrueras så att fordon sällan kör vinkelrätt in i sidan på varandra. Olyckor med plåtskador på fordonen är dock vanliga, särskilt i cirkulationsplatser med två filer där fordon måste byta fil för att komma ut. (källa)
  4. För vägfordon (exempelvis olika trafikljus och varningsljus). (källa)
  5. Tomgångskörning är förbjuden i flertalet kommuners lokala föreskrifter. Tomgångskörning definieras då vanligtvis som att ha fordonet på tomgång i mer än en minut, utom vid trafikljus och andra tillfälliga köer. (källa)
  6. Det första trafikljuset, bestående av en gaslykta med rött glas och grönt glas åt två håll vardera roterad av en polisman, installerades den 10 december 1868 utanför Storbritanniens parlament i London. Någon månad senare då en explosion skedde i lyktan avbröts försöket, varefter det dröjde till 1917 innan trafiksignaler togs i bruk på allvar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.