Trampa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trampa, varianter, uttal och böjningar av trampa

Trampa synonym, annat ord för trampa, vad betyder trampa, förklaring, uttal och böjningar av trampa.

Synonymer till trampa

Hittade 2 varianter av ordet trampa:

Vad betyder och hur uttalas trampa

Trampa uttalas trampa och är ett substantiv -n trampor.

Ordformer av trampa

Singular

trampa
obestämd grundform
trampas
obestämd genitiv
trampan
bestämd grundform
trampans
bestämd genitiv

Plural

trampor
obestämd grundform
trampors
obestämd genitiv
tramporna
bestämd grundform
trampornas
bestämd genitiv

Trampa1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas trampa

Trampa uttalas trampa och är ett verb -de.

Ordformer av trampa

Aktiv

trampa
infinitiv
trampar
presens
trampade
preteritum
trampat
supinum
trampande
presens particip
trampa
imperativ

Passiv

trampas
infinitiv
trampas
presens
trampades
preteritum
trampats
supinum

Perfekt particip

trampad en
~ + subst.
trampat ett
~ + subst.
trampade den/det/de
~ + subst.

Trampa2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Trampa på Engelska

  • pedal
  • tread, step (on) - step on the brakes

Hur används ordet trampa

  1. Vid bärgning av hö körs vagnen fram under höloftdörrarna, och en man stående ovanpå hölasset langar upp höet i öppningen med hjälp av en högaffel. Uppe på skullen tar en annan person emot hötappen och langar den vidare i högar, som efter hand blev allt större. Ofta fick gårdens barn packa höet genom att trampa ner det. När högen närmat sig taket, var det ett stort nöje att rutscha på den glatta hö-högen ner till loggolvet. (källa)
  2. Svarven är ett gammalt verktyg, känt bland annat från det gamla egypten 1300 f.v.t. Bevis finns att den var känd i Mykene någon gån mellan 1100 och 1400 f.v.t. En svarv finns avbildad i krigarens grav i Corneto-graven från etruskisk tid. De första svarvarna som använts, var de så kallade stångsvarvarna. Stångsvaren består av en elastisk björk- eller grangren, som genom ett snöre i ytterändan förbands med en trampa. Vid svarvningen lindas snöret några varv om svarvämnet. När man trampar ned trampan roterar träämnet och när man släpper trampan rätar stången upp sig. (källa)
  3. Glidteknik uppfanns i USA år 1876 och är tillsammans med Rotationsteknik den mest framgångsrika "stöt-tekniken" inom kulstötning. Från början innebar stilen att man stod längst bak i ringen med kulan vilande mot den axel som var vänd bort från stötriktningen och "gled" sedan fram med ett hopp i sidled för att vid själva stöten vrida kroppen 90 grader i stötriktningen. Den nuvarande glidtekniken introducerades av Patrick O'Brien 1951 och innebär en vändning på 180 grader i stället för 90. Man står vänd från stötriktningen och belastar höger ben medan vänster ben skjuts bak bakom brädan vänd åt höger om skjutriktningen. Höger ben följer med rörelsen och landar i centrum av ringen med foten pekande åt samma håll som vänsterfoten. Det som är viktigt att tänka på är att vinkeln mellan marken på utstötssidan av högerbenet och högerbenet själv måste vara mindre än 90 grader så att kraften blir större istället för mindre. Om man görätt i denna fasen ska kraften öka enormt då man samtidigt vänder midjan framåt och trycker ifrån med höger ben. Nästa fas är utstöten och då är det viktigt att inte stanna rörelsen utan fortsätta. Under stöten belastas även vänster ben mycket och för att inte trampa över överför man kraften på höger ben och låter överkroppens rörelse fortsätta mot vänster. (källa)
  4. En löparbana är uppmålad i ett antal parallella enskilda banor, normalt 6 eller 8 stycken. Varje enskild bana är enligt officiell rekommendation 1,22 meter breda. Varje bana är då 7,67 m längre än den innanför, vilket kompenseras genom att man startar längre fram. Man får inte trampa på linjen på insidan av sin egen bana, på linjen utanför går dock bra, om man inte stör eller hindrar annan tävlande. (källa)
  5. Enligt Första Petrusbrevet 3:18-19 och 4:6 nedsteg Kristus till dödsriket för att rädda de rättfärdigas själar och öppna för dem himmelrikets portar. På påskens ikoner ser man Kristus trampa på dödsrikets portar, dess lås är sprängda och Kristus räcker handen åt Adam och Eva, åt kungar och profeter. (källa)
  6. En cyklist strävar efter att vara så energieffektiv som möjligt och fokuserar mycket på att få ett bra så kallat rundtramp. Cyklisten ska inte bara trampa nedåt, utan längs med hela cirkelrörelsen, vilket gör att man också behöver trampa uppåt. En racercykel har därför särskilda pedaler och skor som klickar fast i varandra och gör att man kan trampa med kraft uppåt. Före 1980-talet, då företaget Look lanserade denna teknik, hade cyklar särskilda korgar på pedalen med spännen som gjorde att skon satt fast. Looks pedaler gjorde det möjligt att enkelt vrida på foten för att lossa skon från pedalen. Med korgarna var det svårare att komma loss och de nya pedalerna ansågs säkrare och mer komfortabla. Motionscyklar på gym använder däremot ofta korgar. (källa)
  7. Det är inte alltid rätan som är den sida som sitter uppåt i en vävstol, somliga vävtekniker förutsätter att man väver med avigan uppåt (till exempel upphämta där vändningen måste läggas i en liten förlängd ögla för att inte inslaget ska orsaka hål i väven), vissa andra tekniker blir bara lättare att trampa om avigsidan är uppåt. (källa)
  8. Skäl är den triangelformade öppning i varpen som är resultat av att tramporna trampas mot golvet i en vävstol. (källa)
  9. Spinnrocken har sitt ursprung i hjulrocken, som är av orientaliskt ursprung. I Europa är hjulrocken känd från 1338. Spinnrocken, som till skillnad från hjulrocken är försedd med vingspindel, och senare även trampa, är mer effektiv än hjulrocken, och ger en hårdare snodd tråd. För ullgarn har den bland annat i England inte ansetts lämplig, och ännu på 1700-talet användes främst hjulrockar där. Richard Arkwrights spinnmaskin var baserad på hjulrocken. (källa)
  10. Ammensalism är en relation mellan två arter där den ena missgynnas och den andra är opåverkad. Ett exempel är när ett stort djur råkar trampa på ett mindre. Ett annat exempel är när en planta skuggas och därmed påverkas negativt av större träd. Ytterligare ett annat exempel är när penicillinsvampar utsöndrar ämnen som dödar bakterier. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.