Synonym till transmittera
Vad betyder och hur uttalas transmittera
Transmittera uttalas trans|mitt|era -de.
Transmittera betyder överföra.
Ordformer och varianter av transmittera
Aktiv
- transmittera
- infinitiv
- transmitterar
- presens
- transmitterade
- preteritum
- transmitterat
- supinum
- transmitterande
- presens particip
- transmittera
- imperativ
Passiv
- transmitteras
- infinitiv
- transmitteras
- presens
- transmitterades
- preteritum
- transmitterats
- supinum
Perfekt particip
- transmitterad en
- ~ + subst.
- transmitterat ett
- ~ + subst.
- transmitterade den/det/de
- ~ + subst.
Transmittera är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet transmittera
Ljusenergi som absorberas av klorofyll kan antingen omvandlas till kemisk energi och driva fotosyntesen, ombildas till värmeenergi eller avges som ljusstrålning (fluorescens). Hos en växt kan man därför genom att belysa med ljus av en bestämd kortare våglängd (till exempel blått) och mäta fluorescensen i det återemitterade ljuset med längre våglängd (rött) få ett mått på fotosyntesens effektivitet (emissionsspektra är alltid förskjutna mot längre våglängder relativt absorptionsspektra, så kallat Stokes-skift). Om man extraherar klorofyll från en växt kan det inte längre förekomma någon fotosyntes och då blir fluorescensen tydlig i form av återutsänt rött ljus (i vit belysning är transmitterat och reflekterat ljus grönt och dominerar över det röda återutsända ljuset, men ser man en lösning av extraherat klorofyll belyst från sidan eller med ultraviolett ljus ser lösnigen röd ut).
En elektronkanon accelererar en elektronstråle som fokuseras genom en elektromagnetisk kondensorlins så att en mycket tunn stråle träffar provet som skall undersökas. Detta måste ske i ett lufttomt område för att undvika att elektronerna bromsas upp av luftburna partiklar. För att elektronerna över huvud taget skall kunna transmittera genom provmaterialet krävs det att provet är mycket tunt (ca 20–50 nm beroende på om det är ett biologiskt material eller ej).
Brewstervinkeln eller polarisationsvinkeln, anger för opolariserat ljus som når en gränsyta mellan två medium, den speciella infallsvinkel för vilken allt reflekterat ljus är polariserat. Polarisationsriktningen kommer att ligga vinkelrätt mot det plan som innehåller den infallande strålen och normalen mot gränsytan. Om däremot det infallande ljuset är polariserat och polarisationsriktningen ligger i det plan som innehåller den infallande strålen och ytnormalen, kommer inget ljus att reflekteras - allt kommer att transmitteras genom materialet. Varken för större eller mindre vinklar än Brewstervinkeln kommer ovanstående fenomen att uppträda.